3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

80 porcja/porcje/porcji

Pierniczki

  • 50 g masła
  • 25 g smalcu
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 10 g korzennej przyprawy do piernika
  • 5 g kawy, mielonej, pół łyżki
  • 5 g kakao, pół łyżki
  • 3 g cynamonu, mielonego, 1/4 łyżki
  • 3 g goździków, mielonych, 1/4 łyżki
  • 3 g gałki muszkatołowej, mielonej, 1/4 łyżki
  • 3 g kardamonu, mielonego, 1/4 łyżki
  • 1 g pieprzu, mielonego, 1/4 łyżeczki
  • 400 g mąki pszennej, plus do podsypania
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżki mleka
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Wykonanie
  1. Masło i smalec rozpuścić. 6 min/50°C/obr. 1

  2. Dodać miód, cukier i wszystkie przyprawy korzenne. Wymieszać do połączenia składników. 4 min/37°C/obr. 1
  3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Wyrabiać ciasto. 5 min/Ciasto
    W razie potrzeby kopystką zbierać ciasto z brzegów naczynia.
  4. W kubeczku wymieszać sodę z mlekiem. Dodać do ciasta, wyrabiać na gładką masę. 3 min/Ciasto
  5. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
    Gotowe ciasto rozwałkowywać po kawałku na podsypanym mąką blacie, wycinać pierniczki.
  6. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12 min.
  7. Przepis zmodyfikowany na Thermomix pochodzi ze strony http://jakcien.blogspot.com/2011/12/pierniki.html?m=1
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy