 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                28min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     50 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 06/12/12
                    Składniki
- 80 g wody
- 100 g cukru, białego
- 100 g cukru brązowego
- 100 g miodu
- 140 g masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka imbiru, mielonego
- 1 łyżka goździków, mielonych
- 1,5 łyżeczki Sody spożywczej
- 500 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier biały, cukier brązowy, miód i masło, podgrzewać 10 min/80ºC/obr. 1.
- Odstawić naczynie miksujące do ostygnięcia mieszanki.
- Dodać przyprawy, sodę i mąkę, wyrobić 3 min/  "Blokada naczynia miksującego" / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . "Ciasto" .
- Przełożyć do innego naczynia, posypać wierzch mąką i odstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia rozwałkować ciasto na obsypanej mąką stolnicy, wyciąć pierniczki, ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 8-10 min.
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Robię te pierniczki z dziećmi co roku niezmiennie przez 10 lat. Lubimy cienkie i z większą ilością przypraw. Polecam
Nasze ulubione ♥️
pierniki wyborne. Zrobiłam bez jajek i wystawiłam ciasto w naszyniu thermosiowym na balkon- po 20 minutach robiłam pierniczki. To taki wariant ekspres. Też dałam 3 lyżeczki gotowej przyprawy do pierników zamiast 3 przypraw
A czy te przyprawy mogę zamienić na przyprawę do piernika? Ile jej dać ?
Najlepszy przepis a sprawdziłam kilka.Pierniczki znakomite.!!! 
            
U mnie ciasto w lodówce leżakuje 2-3 godz i jest doskonałe do wycinania pierniczków.
(PS. Do składników dodaję 1 jajo).
Hmm, rozgrzać piekarnik? Ale tak samo jest w książce w sumie nie wiem po co... Poza tym przepis świetny, ciasto idealnie nadaje się na domki. Polecam 🙂
Ciasto na pierniki zrobiłam wczoraj a dzisiaj razem z wnukami upiekłam i razem oceniamy , że są super już mamy je polukrowane . Na pewno jeszcze raz je zrobię.
Są naprawde pyszne! Nie wiem tylko dlaczego ciasto podczas ucierania w "Blokada naczynia miksującego"  było na tyle gęste, że mało nie spaliłam maszyny. Może zrobiłam cos nie tak.. Na drugi raz dodam więcej wody.
"Blokada naczynia miksującego"  było na tyle gęste, że mało nie spaliłam maszyny. Może zrobiłam cos nie tak.. Na drugi raz dodam więcej wody.