Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
42min
porcja/porcje/porcji
80
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 30/11/15
Składniki
- 270 g cukru
- 1 białko jajek
- 100 g masła
- 250 g miodu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu, mielonego
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Lukier Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 30 s/obr. 10, przesypać cukier puder do innego naczynia i odmierzyć 150 g z powrotem do naczynia miksującego. Pozostałą część odstawić.
- Nałożyć motylek. Dodać białko, ubijać 1min/obr.3. Zdjąć motylek. Przełożyć lukier do miski, przykryć. Ciasto na piernik imbirowy
- Do naczynia miksującego włożyć masło, pozostały cukier puder, miód i przyprawy, podgrzać 5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajko, wyrobić 1min/obr.4. Ciasto przełożyć do miski, uformować kulę i przykryć. Ciasto pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny.
- Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Kulę z ciasta podzielić na 4 równe części, rozwałkować każdą część pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Ciasto pokroić na prostokątne kawałki (3 x 5 cm), ułożyć w pewnej odległości od siebie na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 12-15 minut.
- Gorące pierniki polać lukrem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
pyszne, miękkie i słodkie idealne !!
Przepis nieudany.
iga55
Pierniczi są pyszne. Ja dałam gotową przyprawę do pierników
juz wiem gdzie jest imbir odp.. "
Jeśli chodzi o pierniczki imbirowe, to nazwa
może być myląca, bo w przepisie rzeczywiście nie ma imbiru. Zbyt
dosłownie przetłumaczono nazwę „gingerbread”, czyli pierniki (ginger –
imbir)."
A może miało być w hermetycznie zamykanym pojemniku...
Maks21
no wlasnie GDZIE JEST IMBIR???
A co to takiego kardamon,i hermetycznoe zamykany piekarnik to inny niz tradycyjny?
Największą barierą dla sukcesu jest lęk przed porażką
Dlaczego pierniki IMBIROWE, jezeli w przepisie nie ma imbiru?
Are you sure to delete this comment ?