Składniki
35 porcja/porcje/porcji
Pierniczki świąteczne
- 50 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej
- 1 płaskich łyżeczek przyprawy do piernika
- 100 g miodu
- 40 g masła
-
6
2h 20min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, miód i podgrzać 2min/37C/obr.1
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 5s/obr.6, a następnie 1min/
"Ciasto"
3. Wałkować i wykrawć kształty pierniczków, a następnie piec ok 15-20min w 180C.
4. Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować.
Sposób wykonania:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dekorując pierniczki lukrem należy pamiętać, aby dobrze wyschły przed włożeniem ich do pojemnika. Gdy lukier dobrze wyschnie, pierniczki nam się nie posklejają.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobre ,ja zrobiłam z podwójnej porcji i...
Bardzo dobre ,ja zrobiłam z podwójnej porcji i zwiększyłam ilość maki do 280.
Dzisiaj upiekłam te pierniczki i muszę...
Dzisiaj upiekłam te pierniczki i muszę przyznać, że są bardzo dobre. Piekłam od razu z podwójnej porcji ciasta. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, ponieważ już miód daje słodycz. Każdą porcję pierniczków piekłam 15 minut w 175 stopniach. Nie lubię lukru, dlatego pierniczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Polecam wsystkim ten przepis na pierniczki, gdyż są pyszne.
Faktycznie ta ilość mąki jest...
Faktycznie ta ilość mąki jest niewystarczająca!ciasto płynne i trzeba dodać dużo dużo więcej nim cokolwiek będzie się dało z ciastem zrobić, w smaku są super ale bardzo twarde..
anisia1234:...
anisia1234:
Mąki trzeba dać 280 g. Ciasto wtedy jest idealne. Pozdr
Bogna
Niestety u mnie ciasto wyszło półpłynne , nie...
Niestety u mnie ciasto wyszło półpłynne , nie wiem czy to wina miodu, bo robiłam zgodnie z przepisem. Niestety żeby móc rozwałkować ciasto musiałam dodać sporej ilości mąki. Pierniczki wyszły mi bardzo twardę. Teraz dodałam obierek od jabłek i poczekam, mają jeszcze tydzień żeby stać się miekkie
rozwałkowałam trochę za cienko i chyba nie...
rozwałkowałam trochę za cienko i chyba nie zmiękną do świąt, następnym razem zrobie grubsze ciasto
Elszka:ja slyszalam ze prawdziwe pierniki po...
Elszka:ja slyszalam ze prawdziwe pierniki po wyjeciu z piekarnika powinny byc twarde jak skala a potem maja zmieknac
Bardzo dobre. Polecam
Bardzo dobre. Polecam
wiecej maki i perfecto
wiecej maki i perfecto
AAAA i zapomniałam dodać, że 20 min na...
AAAA i zapomniałam dodać, że 20 min na pieczenie to stanowczo za długo wystarczy 10-15 min.
Właśnie upiekłam! Pachnie w całym domu. Ciasto...
Właśnie upiekłam! Pachnie w całym domu. Ciasto było troszke za płynne więc dodałam około 20 gram więcej mąki. Teraz zabieramy się zd ziećmi do dekorowania
)))
Ja zawsze wykrawam tak na ok
Ja zawsze wykrawam tak na ok 0,5cm. Moje pierniczki są miękkie. Choć raz wyszły twarde - nie wiem czy to nie wina miodu.
Ja mam takie pytanie, jakiej
Ja mam takie pytanie, jakiej grubosci wykrawac pierniki? Czy po wyciągnięciu z piekarnika powinne być twarde czy miękkie.
Właśnie upiekłam, wyglądają
Właśnie upiekłam, wyglądają cudnie i smakują wyśmienicie. Robiłam wg przepisu i wszystko było ok. Można zrobić dwie porcje na raz. Dzięki za przepis
Pierniczki wyszły mi bardzo
Pierniczki wyszły mi bardzo dobre, znikają w zawrotnym tempie. Odnosząc się do innych komentarzy muszę stwierdzić, że konsystencja ciasta zależy od konsystencji miodu. Ja do moich pierniczków użyłam koncówki miodu, który był twardy i już częściowo skrystalizowany i ciasto wyszło idealne. Widocznie jeśli używamy płynnego miodu, to wtedy trzeba ratować się większą ilością mąki
Pierniczki bardzo smaczne
Pierniczki bardzo smaczne jednak zdecydowanie masa zbyt kleista i płynna, musiałam dodać sporo dodatkowej mąki.
według mnie w przpisie jest
według mnie w przpisie jest za mala porcja maki. konystencja wychodzi półpłynna
proponuje dodac wiecej mąki
Witam, właśnie robię te
Witam, właśnie robię te pierniczki i potwierdzam opinię innego użytkownika: ciasto wyszło za płynne. Musiałam dodać więcej mąki. Tylko, że teraz proporcja jest inna. Zobaczymy co wyjdzie
Tak to już jest z prawdziwymi
Tak to już jest z prawdziwymi pierniczkami,trzeba je upiec conajmniej miesiąc wcześniej.Najlepiej przełożyć je do szczelnuch pojemników i włożyć do środka obierki z jabłka (oczywiście skórkę co jakiś czas wymienić) wtedy pierniczki szybciej zmiękną. Smacznego
PIEKŁAM TWOJE PIERNIKI , ALE
PIEKŁAM TWOJE PIERNIKI , ALE DAŁAM MNIEJ CUKRU . WYSZŁY DOBRE. NIE LUKROWAŁAM . ZNIKAJĄ SAME BEZ LUKRU .
Pierniczki robiłam pierwszy
Pierniczki robiłam pierwszy raz w termomiksie i wyszły baaaardzo smaczne. Po udekorowaniu przełożyłam do pojemniczka z pokrywką i już na drugi dzień pychotka
Hehe, po świętach będą jak
Hehe, po świętach będą jak znalazł
Pierniczki twarde, ale na
Pierniczki twarde, ale na choince skruszeją
Dziękuję za przepis 
Pierwszy raz w życiu robiłam
Pierwszy raz w życiu robiłam pierniczki z dziećmi i wszystko byłoby ok tylko, że są twarde jak kamienie :/
xxkasiekkxx
Jako absolutny nowicjusz w
Jako absolutny nowicjusz w gotowaniu i pieczeniu czegokolwiek podjąłem się dziś upieczenia pierniczków wg tego przepisu. Trochę przerażała mnie myśl , że to nie przepis " z automatu" - używam od niedawna TM 5 - w którym to wszystko jest wyświetlane na ekranie krok po kroku. Pierniczki wyszły rewelacyjnie dobre. W smaku i twardości genialne. Jak dla mnie przepis na pięć z plusem
Juz zrobione, moje pierwsze w
Juz zrobione, moje pierwsze w życiu pierniczki
pycha 
Do nathalie_m Te pierniczki
Do nathalie_m
Te pierniczki są twarde i trzeba je robić ok miesiąca wcześniej. Jeśli chcesz miekkie i gotowe do jedzenia to polecam Ci mój przepis na "Miękkie pierniczki na smalcu" - nie są twarde, ja zawsze piekę pod koniec listopada i rozdaję bliskim, a dla nas na święta to tak ok 1 tydzień przed wigilią.
Witaj magducha , Te
Witaj magducha ,
Te pierniczki są twarde i robiłam je raz na miesiąc przed świętami
. Spróbuj tym razem wg. tego przepisu: http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/mi%C4%99kkie-pierniczki-na-smalcu/480034. Polceam Ci ten przepis, który podałam pochodzi ze starych przepisów mojej mamy, od lat pieczemy wg tego przepisu. Teraz próbuję przerabiać te przepisy na TM. Jak pisałam we wskazówkach ciasto jest lepkie, ale nie powinno być płynne. Należy ciasto odstawić aby stężało i nie dodawać mąki bo wtedy twrdnieje. Mąkę należy podsypywać tylko do wałkowania. Może następnym razem Ci wyjdą. Pzdrawiam i powodzenia.
Witam, jestem nowym
Witam, jestem nowym uzytkownikiem i odrazu pisze ze pierniczki wygladaja pieknie sa slicznie udekorowane musze je zrobic
Wyglądają pysznie
Wyglądają pysznie
a ja nie wiem co zrobiłam źle
a ja nie wiem co zrobiłam źle robiłam w podanych proporcjach ciasto wyszło mi prawie płynne do wylania na blaszkę. Dodałam więcej mąki i dało się wykroić ciasteczka ale twarde jak kamyczki. Do zjedzenia będa pewnie na przyszłe święta
(przepis wzięłam z książeczki nota bene jakiegoś dodatku świątecznego thermomixu więc nie rozumiem dlaczego opisane jako nieprzetestowany przez thermomix)
Ale skoro wszystkim wychodzi podejmę jeszcze jedną próbę i dam znać jak wyszło
Jutro będzie zabawa z
Jutro będzie zabawa z dziećmi, piękne te pierniczki
a na ile wcześniej przed
a na ile wcześniej przed świętami robisz te pierniczki? bo słyszałam wiele o tym, że pierniczki muszą leżeć dlugo itp. i zastanawiam się, czy te też są z tych
asiazab napisał: Jutro wrzucę
Jutro wrzucę przepis na
Jutro wrzucę przepis na pierniczki ze smalcem, miękkie i od razu do jedzenia
.
Dodaję do wypróbowania -
Dodaję do wypróbowania - jeszcze przed świętami
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Skomentuję jako pierwsza
Skomentuję jako pierwsza
jeszcze zanim zrobię! Proporcje wydają się idealne, ale nawet gdyby pierniczki wyszły mi twarde jak głaz,nie będę płakać. Udekoruję je tak jak Ty! No cudne są prawdziwie 