thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
35 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 26/11/14
zmieniono dnia: 30/11/15

Składniki

Pierniczki świąteczne

  • 50 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej
  • 1 płaskich łyżeczek przyprawy do piernika
  • 100 g miodu
  • 40 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób wykonania:
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, miód i podgrzać 2min/37C/obr.1

    2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 5s/obr.6, a następnie 1min/Ciasto"Ciasto"

    3. Wałkować i wykrawć kształty pierniczków, a następnie piec ok 15-20min w 180C.

    4. Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować. 

Porady

Dekorując pierniczki lukrem należy pamiętać, aby dobrze wyschły przed włożeniem ich do pojemnika. Gdy lukier dobrze wyschnie, pierniczki nam się nie posklejają. tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierniczki świąteczne

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 23, 2019 at 07:02
    5.0

    Bardzo dobre ,ja zrobiłam z podwójnej porcji i zwiększyłam ilość maki do 280.

  • grudnia 21, 2019 at 19:13

    Dzisiaj upiekłam te pierniczki i muszę przyznać, że są bardzo dobre. Piekłam od razu z podwójnej porcji ciasta. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, ponieważ już miód daje słodycz. Każdą porcję pierniczków piekłam 15 minut w 175 stopniach. Nie lubię lukru, dlatego pierniczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Polecam wsystkim ten przepis na pierniczki, gdyż są pyszne.
    Cooking 7

  • grudnia 19, 2017 at 12:16
    3.0

    Faktycznie ta ilość mąki jest niewystarczająca!ciasto płynne i trzeba dodać dużo dużo więcej nim cokolwiek będzie się dało z ciastem zrobić, w smaku są super ale bardzo twarde..

  • grudnia 15, 2017 at 11:35

    anisia1234:
    Mąki trzeba dać 280 g. Ciasto wtedy jest idealne. Pozdr

  • grudnia 12, 2017 at 17:48

    Niestety u mnie ciasto wyszło półpłynne , nie wiem czy to wina miodu, bo robiłam zgodnie z przepisem. Niestety żeby móc rozwałkować ciasto musiałam dodać sporej ilości mąki. Pierniczki wyszły mi bardzo twardę. Teraz dodałam obierek od jabłek i poczekam, mają jeszcze tydzień żeby stać się miekkie

  • grudnia 9, 2017 at 23:11

    rozwałkowałam trochę za cienko i chyba nie zmiękną do świąt, następnym razem zrobie grubsze ciasto

  • listopada 20, 2017 at 04:37

    Elszka:ja slyszalam ze prawdziwe pierniki po wyjeciu z piekarnika powinny byc twarde jak skala a potem maja zmieknac tmrc_emoticons.;-)

  • stycznia 9, 2017 at 00:58
    5.0

    Bardzo dobre. PolecamSmile

  • grudnia 15, 2016 at 18:58

    wiecej maki i perfecto tmrc_emoticons.-)

  • grudnia 13, 2016 at 18:18

    AAAA i zapomniałam dodać, że 20 min na pieczenie to stanowczo za długo wystarczy 10-15 min.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: