3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PIERNICZKI-pyszne!!!


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto:

  • 1 cukier waniliowy
  • 1 PRZYPRAWA DO PIERNIKA
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g masła roślinnego lub margaryny
  • 100 g miodu płynnego
  • 1 jajko
  • 350 g mąki

Lukier

  • 200 g cukru
  • 30 g wody lub soku z cytryny
5

Przygotowanie

  1. 1. masło, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika podgrzać -czas 1 min, temp. 50st, obr. poz. 2, przestudzić  

    2. ustawić obr. poz. 4 i do przestudzonej masy dodać żółtko, następnie mąkę i sodę, wyrobi ciasto - czas 2 min, poz. interwał(kłosek)  lub  obr poz. 4                                                     

    3. oddzielnie -w drugim naczyniu ubić pianę z białka- czas 2-3 min, obr. poz 4 (z założonym motylkiem),                                        

    4. dodać białko do ciasta, wymieszać, obr. interwał ok.1-2 min  

    5. rozwałkować ciasto na stolnicy                              

    6. na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę układać małe, dowolnych wzorów ciastka, dekorować lukrem wg gustu i fantazji    

    7. piec w piekarniku -czas 10 min, temp. 150-170 st  

    Wykonanie lukru znajduje się w wskazówkach!      

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.))

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przygotowanie lukru:                                                                                                  1. Zemleć cukier -15s/obr. 10                                                                                 2. Dodać wodę lub sok z cytryny wymieszać 20s/obr.3-4                                  3. Lukrem polewać ciastka i przyozdobić.

LUKIER -lepszy-bielszy - polecam z książki Kuinarne ABC-do tego barwniki i mamy różne piękne kolory tmrc_emoticons.)

200g cukru-mielimy na puder-30s/obr 10, do tego dodajemy 1 białko i 4-5 kropli soku z cytryny -ubijamy 20s/obr.6


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Polecam pierniczki... są

    Zgłoszony przez Beata Groszek na grudnia 13, 2015 at 21:50.

    Polecam pierniczki... są naprawdę pyszne.. kolejny rok je robiłam i znikają. Jeśli ciasto słabo się klei można dodać śmietany.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze