Tu jesteś:
4
Składniki
50 porcja/porcje/porcji
Pierniczki Martynki
- 100 g cukru, białego
- 100 g cukru, brązowego
- 1 jajko
- 100 g miodu
- 140 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka imbiru mielonego
- 1 łyżka gożdzików mielonych
- 1 łyżka cynamonu
Lukier
- 1 białko jajka
- 1,5 szklanki cukru białego
-
6
48min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
Do naczynia miksującego dodać cukier biały i brązowy, kakao, miód i masło, przyprawy i podgrzewać 10 min/80ºC/obr. 1.
Odstawić naczynie miksujące do ostygnięcia mieszanki.
Dodać mąkę i jajko,wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
Przełożyć do innego naczynia i posypać wierzch mąką (lub zawinąć w folię) i odstawić na 1,5-2h do lodówki.
Po upływie 1,5-2h rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm, wyciąć pierniczki foremkami lub nożem, ułożyć na natłuszczonej blasze i piec 8-10 min. - Po upieczeniu pierników, zmiksowac cukier na cukier puder 15s/ "Blokada naczynia miksującego" /obr. 6
Przesypać cukier do miseczki/pojemnika i ubić białko jaja 30s/"Blokada naczynia miksującego" /obr. 4
Cukier puder ubijać z białkiem 15-20min./"Blokada naczynia miksującego" /obr. 3
Po uzyskaniu lukru udekorować nim pierniki. Można posypać rownież wiórkami kokosowymi, dodac ozdoby etc.
Pierniki
Lukier
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo mi sie podoba twoj przepis.Slinka...