3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki Martynki


Wydrukuj:
4

Składniki

50 porcja/porcje/porcji

Pierniczki Martynki

  • 100 g cukru, białego
  • 100 g cukru, brązowego
  • 1 jajko
  • 100 g miodu
  • 140 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 1 łyżka gożdzików mielonych
  • 1 łyżka cynamonu

Lukier

  • 1 białko jajka
  • 1,5 szklanki cukru białego
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Pierniki
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.

    Do naczynia miksującego dodać cukier biały i brązowy, kakao, miód i masło, przyprawy i podgrzewać 10 min/80ºC/obr. 1.

    Odstawić naczynie miksujące do ostygnięcia mieszanki.

    Dodać mąkę i jajko,wyrobić 3 min/ Closed lid / Dough mode .

    Przełożyć do innego naczynia i posypać wierzch mąką (lub zawinąć w folię) i odstawić na 1,5-2h do lodówki.

    Po upływie 1,5-2h rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm, wyciąć pierniczki foremkami lub nożem, ułożyć na natłuszczonej blasze i piec 8-10 min.
  2. Lukier
  3. Po upieczeniu pierników, zmiksowac cukier na cukier puder 15s/ Closed lid /obr. 6

    Przesypać cukier do miseczki/pojemnika i ubić białko jaja 30s/Closed lid/obr. 4

    Cukier puder ubijać z białkiem 15-20min./Closed lid/obr. 3

    Po uzyskaniu lukru udekorować nim pierniki. Można posypać rownież wiórkami kokosowymi, dodac ozdoby etc.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo mi sie podoba twoj przepis.Slinka...

    Zgłoszony przez Coolcats na stycznia 2, 2017 at 17:01.

    Bardzo mi sie podoba twoj przepis.Slinka leci:cookingSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze