3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki dojrzewające


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Pierniczki dojrzewające ciasto

  • 250 g masła, 82% tłuszczu
  • 100 g cukru, trzcinowy
  • 250 g miodu
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 4 jajka
  • 600 g mąki, u mnie orkisz 1010
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Ubić 2 jaja 20s/obr.4 z motylkiem - odlać ubite jajka do miseczki
  2. Dodać 250g masła
  3. Dodać 250g miodu (ja lubię delikatny np akacjowy)
  4. Dodać 3 łyżki przyprawy do pierników
  5. Dodać 100g cukru
  6. Podgrzewamy masę do 40°C /obr.2/ ok.2 min.
  7. Dodać 600g mąki ,
  8. dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  9. dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  10. wlać ubite wcześniej jaja
  11. Wyrobić ciasto Ciasto3min - można pomagać kopystką
  12. Ciasto przełożyć do kamionki lub słoja na 3 do 6 tygodni
  13. Wałkować i wykrajać pierniczki
  14. Piec ok.15 min w temp. 180°C
  15. Pierniczki na początku są bardzo twarde, ale po kilku dniach są idealne
    Na zdrowie tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Można dodać inna mąkę np. orkiszową lub pszenną razową


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy