Tu jesteś:
4
Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
Pierniczki dojrzewające ciasto
- 250 g masła, 82% tłuszczu
- 100 g cukru, trzcinowy
- 250 g miodu
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 4 jajka
- 600 g mąki, u mnie orkisz 1010
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
-
6
15min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
5
Przygotowanie
- Ubić 2 jaja 20s/obr.4 z motylkiem - odlać ubite jajka do miseczki
- Dodać 250g masła
- Dodać 250g miodu (ja lubię delikatny np akacjowy)
- Dodać 3 łyżki przyprawy do pierników
- Dodać 100g cukru
- Podgrzewamy masę do 40°C /obr.2/ ok.2 min.
- Dodać 600g mąki ,
- dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- wlać ubite wcześniej jaja
- Wyrobić ciasto
"Ciasto" 3min - można pomagać kopystką
- Ciasto przełożyć do kamionki lub słoja na 3 do 6 tygodni
- Wałkować i wykrajać pierniczki
- Piec ok.15 min w temp. 180°C
- Pierniczki na początku są bardzo twarde, ale po kilku dniach są idealne
Na zdrowie
Przygotowanie ciasta
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można dodać inna mąkę np. orkiszową lub pszenną razową
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz