3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki dla spóźnialskich


Wydrukuj:
4

Składniki

100 porcja/porcje/porcji

pierniczki

  • 2 łyżki kakao, ciemne
  • 140 g masła
  • 230 g miodu
  • 2 jajka
  • 10 g amoniaku, w proszku
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g wody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 120 g cukru
  • 650 g mąki, pszennej
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    pierniczki
  1. Do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego wlać wodę, miód, kakao i sodę. Podgrzewać 2min/37°/ob.1
  2. Dodać masło, cukier. Podgrzewać 8min/90°/ob.1-2
  3. Mąkę wymieszaną z przyprawą do pierników i amoniakiem dodawać łyżką mieszając na obrotach 3-4. Następnie wyrabiać 2 min./Ciasto.
  4. Dodać jajka. Wyrabiać 1min./Ciasto.
  5. Wyjąć z Blokada naczynia miksującego. Rozwałkować ciasto na obsypanej mąką stolnicy, wyciąć pierniczki, ułożyć na blaszce wyłożobnej papierem do pieczenia.
  6. Nagrzać piekarnik 180° i piec ok. 8min
  7. Przyozdobić wg uznania tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pierniczki są od razu mięciutkie. Można robić na ostatnią chwilę. Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zaktualizowałam przepis. Ciasto jest mięciutkie,...

    Zgłoszony przez marz na grudnia 18, 2017 at 20:32.

    Zaktualizowałam przepis. Ciasto jest mięciutkie, dobrze sie wałkuje. Polecam. ja własnie zrobiłam z dwóch porcji tmrc_emoticons.) Wesołych Świąt!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły super! Moja córcia nie mogła...

    Zgłoszony przez Annadoc na stycznia 4, 2017 at 20:16.

    Wyszły super! Moja córcia nie mogła przestać jeśćtmrc_emoticons.;) Zamiast cukru dalam wiecej miodu a amoiak zastapilam proszkiem do pieczenia a mimo to wyszły pyszne! PolecamySmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, w efekcie końcowym pierniczki smaczne,...

    Zgłoszony przez Wiesia50 na grudnia 17, 2016 at 10:12.

    Zrobiłam, w efekcie końcowym pierniczki smaczne, ale bez męskiej pomocy nie poradziłabym sobie, bardzo ciężko było rozwałkować ciasto, było gumowate, no i ten amoniak drażniący. Następnym razem skorzystam z innego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! Proste, szybkie, pyszne, super zabawa z...

    Zgłoszony przez Aggula na grudnia 7, 2016 at 14:58.

    Super! Proste, szybkie, pyszne, super zabawa z przedszkolakami 😄

    Tylko ciasto było dość sztywne i bałam się, że TM31 przy okazji "ulegnie kontuzji", ale daliśmy radę!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja użyłam właśnie więcej sody

    Zgłoszony przez Angel Ica na grudnia 24, 2015 at 14:31.

    Ja użyłam właśnie więcej sody i wyszły ok

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, dziękuję ♡ i życzę

    Zgłoszony przez Angel Ica na grudnia 24, 2015 at 14:30.

    Pyszne, dziękuję ♡ i życzę pięknego czasu świątecznego 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Amoniak czuć tylko na ciepło,

    Zgłoszony przez marz na grudnia 23, 2015 at 13:51.

    Amoniak czuć tylko na ciepło, ale jak pierniczki ostygną to w smaku i zapachu jest po amoniaku tmrc_emoticons.) Cieszę się, że Ci wyszły tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miałam obawy bo amoniak

    Zgłoszony przez olusiaz na grudnia 23, 2015 at 13:22.

    Miałam obawy bo amoniak unosił się w powietrzu ale wyszły! Super! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • można, ale nie jestem pewna

    Zgłoszony przez marz na grudnia 23, 2015 at 08:58.

    można, ale nie jestem pewna czy wyjdą tak miękkie, kiedyś robiłam na samej sodzie i trzeba było je trzymać w puszce tmrc_emoticons.( ja zawsze kupuję amoniak wcześniej, jeśli jest nieotwarty to nic mu nie będzie. w lidlu był, w takich niebieskich opakowaniach z nowej serii do pieczenia. w tesco bodajże z delecty w fioletowym opakowaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety w Lidlu brak. Mozna

    Zgłoszony przez Kasiik na grudnia 22, 2015 at 14:25.

    Niestety w Lidlu brak. Mozna użyć sody zamiast?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, można kupić w lidlu,

    Zgłoszony przez marz na grudnia 21, 2015 at 10:02.

    Tak, można kupić w lidlu, albo tesco. Tak, dzięki niemu podczas pieczenia pierniczki tak nie wysychają.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy konieczny jest amoniak w

    Zgłoszony przez Kasiik na grudnia 21, 2015 at 09:58.

    Czy konieczny jest amoniak w proszku?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla spóźnialskich, bo

    Zgłoszony przez marz na grudnia 21, 2015 at 07:41.

    Dla spóźnialskich, bo pierniczki są miękkie od razu, a ciasta nie trzeba 2 tygodnie trzymać w lodówce tmrc_emoticons.;). Ja po przyozdobieniu wkładam do puszki metalowej, dłużej zachowują świeżość.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacja, no i dla

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 20, 2015 at 20:39.

    Przepis rewelacja, no i dla spóżnialskich tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze