Tu jesteś:
4
Składniki
100 porcja/porcje/porcji
pierniczki
- 2 łyżki kakao, ciemne
- 140 g masła
- 230 g miodu
- 2 jajka
- 10 g amoniaku, w proszku
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g wody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 120 g cukru
- 650 g mąki, pszennej
-
6
3h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego
"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, miód, kakao i sodę. Podgrzewać 2min/37°/ob.1
- Dodać masło, cukier. Podgrzewać 8min/90°/ob.1-2
- Mąkę wymieszaną z przyprawą do pierników i amoniakiem dodawać łyżką mieszając na obrotach 3-4. Następnie wyrabiać 2 min./
"Ciasto" .
- Dodać jajka. Wyrabiać 1min./
"Ciasto" .
- Wyjąć z
"Blokada naczynia miksującego" . Rozwałkować ciasto na obsypanej mąką stolnicy, wyciąć pierniczki, ułożyć na blaszce wyłożobnej papierem do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik 180° i piec ok. 8min
- Przyozdobić wg uznania
pierniczki
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Pierniczki są od razu mięciutkie. Można robić na ostatnią chwilę. Smacznego!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZaktualizowałam przepis. Ciasto jest mięciutkie,...
Zaktualizowałam przepis. Ciasto jest mięciutkie, dobrze sie wałkuje. Polecam. ja własnie zrobiłam z dwóch porcji
Wesołych Świąt!
Wyszły super! Moja córcia nie mogła...
Wyszły super! Moja córcia nie mogła przestać jeść
Zamiast cukru dalam wiecej miodu a amoiak zastapilam proszkiem do pieczenia a mimo to wyszły pyszne! Polecamy
Zrobiłam, w efekcie końcowym pierniczki smaczne,...
Zrobiłam, w efekcie końcowym pierniczki smaczne, ale bez męskiej pomocy nie poradziłabym sobie, bardzo ciężko było rozwałkować ciasto, było gumowate, no i ten amoniak drażniący. Następnym razem skorzystam z innego przepisu.
Super! Proste, szybkie, pyszne, super zabawa z...
Super! Proste, szybkie, pyszne, super zabawa z przedszkolakami 😄
Tylko ciasto było dość sztywne i bałam się, że TM31 przy okazji "ulegnie kontuzji", ale daliśmy radę!
Ja użyłam właśnie więcej sody
Ja użyłam właśnie więcej sody i wyszły ok
Pyszne, dziękuję ♡ i życzę
Pyszne, dziękuję ♡ i życzę pięknego czasu świątecznego
Amoniak czuć tylko na ciepło,
Amoniak czuć tylko na ciepło, ale jak pierniczki ostygną to w smaku i zapachu jest po amoniaku
Cieszę się, że Ci wyszły 
Miałam obawy bo amoniak
Miałam obawy bo amoniak unosił się w powietrzu ale wyszły! Super!
można, ale nie jestem pewna
można, ale nie jestem pewna czy wyjdą tak miękkie, kiedyś robiłam na samej sodzie i trzeba było je trzymać w puszce
ja zawsze kupuję amoniak wcześniej, jeśli jest nieotwarty to nic mu nie będzie. w lidlu był, w takich niebieskich opakowaniach z nowej serii do pieczenia. w tesco bodajże z delecty w fioletowym opakowaniu.
Niestety w Lidlu brak. Mozna
Niestety w Lidlu brak. Mozna użyć sody zamiast?
Tak, można kupić w lidlu,
Tak, można kupić w lidlu, albo tesco. Tak, dzięki niemu podczas pieczenia pierniczki tak nie wysychają.
Czy konieczny jest amoniak w
Czy konieczny jest amoniak w proszku?
Dla spóźnialskich, bo
Dla spóźnialskich, bo pierniczki są miękkie od razu, a ciasta nie trzeba 2 tygodnie trzymać w lodówce
. Ja po przyozdobieniu wkładam do puszki metalowej, dłużej zachowują świeżość.
Przepis rewelacja, no i dla
Przepis rewelacja, no i dla spóżnialskich