Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Pierniczki Bożonarodzeniowe
- 200 g masła
- 200 g ciemnego cukru
- 600 g mąki, plus dodatkowo dp podsypania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1-2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 4 jajka, duże, rozmącone
- 4 łyżki jasnego miodu
- 2 esspresso
Lukier
- 150 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki oliwy
- aromat waniliowy, kilkanaście kropli
- 2-3 łyżki gorącego mleka
- rodzynki, orzechy do dekoracj
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
9
5
Przygotowanie
- [color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]Masło i cukier wsypać do naczynia TM i wymieszać [/color]
[color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px] 3 min, obr 3, aż kolor mieszanki stanie się blady.[/color]
[color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i pieprz. do naczynia TM i wymieszać [/color][color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px] 3 min, obr 3. Kiedy składniki się połączą, stopniowo dodaj jajka i miód, espresso [/color][color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]następnie zwiększyć obroty do 5 i mieszać 10 minut [/color]mieszaj, aż uformuje się ciasto[color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]. Po tym czasie ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodaj torchę wody, jeżeli zbyt mokre dodaj trochę mąki.[/color]
[color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]Podziel ciasto na pół zwiń połówki w folię spożywczą i wsadź do lodówki ciasto może leżakować nawet tydzień wtedy jest jeszcze lepsze.[/color]
[color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]Wyjmij ciasto z lodówki rozwałkój na ok 5mm grubsci ciasto (na posypanym mąką blacie). Wytni świąteczne figurki, rozmieść je na arkuszu papieru do pieczenia i piecz ok 15 min 180st aż będą złoto-brążowe. Przenieś ozdoby na drucianą półkę i dekoruj do woli.[/color] - LUKIER
Do miski TM dodaję cukier puder, oliwę oraz aromat waniliowy, a następnie -stopniowo!- dodaję:
– gorące mleko, jeśli chcę, by lukier był bardziej mleczny (w smaku i barwie)
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz