3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki Bożonarodzeniowe


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Pierniczki Bożonarodzeniowe

  • 200 g masła
  • 200 g ciemnego cukru
  • 600 g mąki, plus dodatkowo dp podsypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1-2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 jajka, duże, rozmącone
  • 4 łyżki jasnego miodu
  • 2 esspresso

Lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki oliwy
  • aromat waniliowy, kilkanaście kropli
  • 2-3 łyżki gorącego mleka
  • rodzynki, orzechy do dekoracj
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. [color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]Masło i cukier wsypać do naczynia TM i wymieszać [/color][color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px] 3 min, obr 3, aż kolor mieszanki stanie się blady.[/color]

    [color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i pieprz. do naczynia TM i wymieszać [/color][color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px] 3 min, obr 3. Kiedy składniki się połączą, stopniowo dodaj jajka i miód, espresso [/color][color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]następnie zwiększyć obroty do 5 i mieszać 10 minut [/color]mieszaj, aż uformuje się ciasto[color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]. Po tym czasie ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodaj torchę wody, jeżeli zbyt mokre dodaj trochę mąki.[/color]

    [color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]Podziel ciasto na pół zwiń połówki w folię spożywczą i wsadź do lodówki ciasto może leżakować nawet tydzień wtedy jest jeszcze lepsze.[/color]

    [color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]Wyjmij ciasto z lodówki rozwałkój na ok 5mm grubsci ciasto (na posypanym mąką blacie). Wytni świąteczne figurki, rozmieść je na arkuszu papieru do pieczenia i piecz ok 15 min 180st aż będą złoto-brążowe. Przenieś ozdoby na drucianą półkę i dekoruj do woli.[/color]
  2. LUKIER




    Do miski TM dodaję cukier puder, oliwę oraz aromat waniliowy, a następnie -stopniowo!- dodaję:
    – gorące mleko, jeśli chcę, by lukier był bardziej mleczny (w smaku i barwie)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy