3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki bezglutenowe - ciastka korzenne bezglutenowe


Wydrukuj:
4

Składniki

Pierniczki - ciastka korzenne bezglutenowe

  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g migdałów bez skorupek
  • 40 g masła
  • 150 g miodu, np. spadziowy
  • 2 jajka kurze
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć migdały , nałożyć miarkę, rozdrobnić na mąkę 10s/ obr.10, przesypać do innego naczynia
    2. Do naczynia miksującego włożyć: masło, miód, nałożyć miarkę - podgrzać 2min./40 st./obr.1
    3. Dodać mąkę gryczaną i rozdrobnioną wcześniej mąkę migdałową, jajka , sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, nałożyć markę, wymieszać 5s/obr.6, a następnie wyrobić 1 min./Dough mode
    4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 min.
    5. Po tym czasie rozwałkować ciasto na lekko oproszonym mąką gryczaną blacie na ok. 5 mm, za pomocą foremek wykrawać ciasteczka , kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
    6. Piec w temp. 180 st., grzanie góra-dół przez 15 min, ostudzić, przechowywać w szklanym słoiku, można udekorować lukrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Mozna zmieniać proporcje mąk np.200 g gryczanej i 100 g migdałowe.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz