Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
Pierniczki - ciastka korzenne bezglutenowe
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g migdałów bez skorupek
- 40 g masła
- 150 g miodu, np. spadziowy
- 2 jajka kurze
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
-
6
55min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Grill Prezent Gotowanie na co dzień Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez alkoholu Bez glutenu Łatwe Naturalne Szybkie Kreatywne Jesień Karnawał Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Dzień Babci i Dziadka Podwieczorek Przekąska Deser Pieczenie Ciastka
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć migdały , nałożyć miarkę, rozdrobnić na mąkę 10s/ obr.10, przesypać do innego naczynia
2. Do naczynia miksującego włożyć: masło, miód, nałożyć miarkę - podgrzać 2min./40 st./obr.1
3. Dodać mąkę gryczaną i rozdrobnioną wcześniej mąkę migdałową, jajka , sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, nałożyć markę, wymieszać 5s/obr.6, a następnie wyrobić 1 min./"Ciasto"
4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 min.
5. Po tym czasie rozwałkować ciasto na lekko oproszonym mąką gryczaną blacie na ok. 5 mm, za pomocą foremek wykrawać ciasteczka , kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
6. Piec w temp. 180 st., grzanie góra-dół przez 15 min, ostudzić, przechowywać w szklanym słoiku, można udekorować lukrem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Mozna zmieniać proporcje mąk np.200 g gryczanej i 100 g migdałowe.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSmacznego
Smacznego