3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pełnoziarniste zawijańce z serem


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Ciasto drożdżowe

  • 110 g mleka 0% tłuszczu
  • 40 g masła light, KANKA, + trochę do posmarowania miski
  • 10 g cukru
  • 10 g erytrytolu
  • 150 g mąki tortowej extra Basia
  • 15 g drożdży świeżych
  • 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej Basia
  • 1 jajko, dosyć duże, roztrzepujemy je i troche zostawiamy do posmarowania wierzchu zawijańców
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Masa serowa

  • 250 g twarogu chudego Pilos
  • 40 g skyru naturalnego Pilos
  • 1 żółtko
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 50 g erytrytolu, można dodać więcej jeśli lubicie słodsze
  • 1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo przed pieczeniem

  • trochę jajka, które zostawiliśmy przed przygotowaniem ciasta
  • 2 łyżki masy serowej, którą przygotowaliśmy wcześniej
  • trochę mąki, do opruszenia blatu i blach

Puder z erytrytolu

  • 100 g erytrytolu
5

Przygotowanie

    Ciasto drożdżowe
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i erytrytol, rozkruszone drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
    2. Dodać mąki i większą część jajka (trochę zostawić do posmarowania wierzchu zawijańców) oraz aromat waniliowy, wyrobić ciasto Ciasto/2min.
    3. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
    4. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia posypać delikatnie mąką, odstawić.
    5. Umyć naczynie miksujące.
  2. Masa serowa
  3. 1. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać skyr, żółtko, erytrytol, aromat waniliowy i skrobię ziemniaczaną, wymieszać Mieszanie20s/obr.4.5.
    2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Przygotowanie i pieczenie
  5. 1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt.
    2. Z masy serowej odłożyć 2 łyżki.
    Na środku ciasta wzdłuż rozsmarować część masy serowej, pozostawiając ok. 5 cm bez masy z góry i z dołu prostokta. Założyć górny margines ciasta na masę serową. Rozłożyć na nim delikatnie pozostałą część masy i przykryć dolnym marginesem. Skleić krawędzie i ostrożnie obrócić ciasto tak, aby łączenie znalazło się na dole.
    2. Ostrym nożem pokroić ciasto na 10 pasków. Każdy pas ciasta skręcić i ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach oprószonych delikatnie mąką.
    3. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
    4. Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem (które wcześniej zostawiliśmy) dokładnie wymieszanym z 2 łyżkami masy serowej za pomocą pędzelka.
    5. Piec 20min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Upieczone drożdżówki odstawić do ostudzenia (ok. 30 min). W tym czasie przygotować puder z erytrytolu (lub lukier). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Puder z erytrytolu
  7. 1. Do naczynia miksujcego wsypać erytrytol, zmielić 10s/obr.10. Otrzymanym pudrem posypać zawijańce (można też polukrować, jak kto lubi).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wyszło mi 10 niedużych zawijańców. Używając składników podanych przeze mnie w przepisie 1 zawijaniec ma około:
Kaloryczność: 160 kcal
Białko: 9,2g
Tłuszcze: 3,9g
Węglowodany: 19,2g

Polecam zrobić od razu 2 porcje! Lol


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy