3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pani Walewska / Pychotka


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto kruche

  • 110 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 1 opakowanie kupnego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
  • 300 g mąki

Masa budyniowa

  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)

Beza

  • szczypty soli drobnej
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich, lub płatki migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto Kruche
  1. Cukier zmielić na cukier puder 1min/obr10

  2. Do Blokada naczynia miksującego włozyć wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, wyrobić przy pomocy kopystki 10s/obr 5-6

  3. Ciasto podzielić na 2 równe części, przygotować 2 placki i każdy posmarować dżemem. Piec osobno 180 stopni,w nagrzanym piekarniku- 15 minut. (jeśli nie mamy 2 blaszek do pieczenia proponuje upiec  pierwszy placek,następnie  nałożyć połowę białek i posypać orzechami/migdałam, piec 20 min, 150 stopni- patrz  punkt niżej aby zachowac odpowiednia kolejność))

     

     

     

  4. Beza
  5. Cukier zmielić na cukier puder 1min/obr10, przesypać do innego naczynia

  6. Zmielić orzechy włoskie 5s/obr 4-5, przesypać do innego naczynia, umyć i osuszyć Blokada naczynia miksującego

  7. Założyć motylek.Białka ubić z odrobiną solii 5min/obr 4, dodając pod koniec cukier puder i mąke ziemniaczaną

  8. Połowę bezy wylać na upieczony placek, posypać połową zmielonych orzechów ( lub płatkami migdałów) i piec 20min/ 150stopni. Czynność powtórzyć z drugim plackiem

  9. Masa budyniowa
  10. Zagotować budyń z żółtkami-wystudzić.

  11. Masło podzielić na kawałki, zmiksować ok.20s/obr 4-5 ( jeśli masl

    ło jest miękkie wystarczy 10s) Do masła dodać wystudzony budyń i zmiksować ok.10s/obr 10. Krem powinien być idealnie gładki tmrc_emoticons.)

  12. Przygotowany krem wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

# Ciasto pieczone w formie 25x30

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Do budyniu nie dodaje się ani grama cukru??

    Zgłoszony przez czopik.anna79 na listopada 16, 2019 at 11:03.

    Do budyniu nie dodaje się ani grama cukru??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto nie dość że pyszne to efektowne - jak z...

    Zgłoszony przez henrietta na grudnia 14, 2018 at 21:26.

    Ciasto nie dość że pyszne to efektowne - jak z wytwornej cukierni !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dz. ciasto wspaniałe polecam. prawdziwa pychotka...

    Zgłoszony przez ....-.... na grudnia 4, 2018 at 18:11.

    Dz. ciasto wspaniałe polecam. prawdziwa pychotka ja gdy krem jest rzadki dodaje galaretke cytrynową
    do gorącego budyniu krem jest rewelacja

    wiesia 55

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszne :)

    Zgłoszony przez balbina222 na lipca 13, 2017 at 06:29.

    przepyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto bardzo dobre- chociaż

    Zgłoszony przez gabik31 na marca 28, 2016 at 14:35.

    ciasto bardzo dobre- chociaż trochę ten przepis udziwniony, ja zrobiłam dwa placki ze wszystkim od razu i upiekłam 45min tem 160, lubie proste przepisy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A kiedy dodać dżem?

    Zgłoszony przez gufo na grudnia 22, 2014 at 13:13.

    A kiedy dodać dżem? tmrc_emoticons.) Przepraszam, już widzę tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lece po produkty

    Zgłoszony przez katarina77 na sierpnia 2, 2014 at 18:22.

    lece po produkty tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna !

    Zgłoszony przez ala505 na maja 6, 2014 at 04:02.

    Pyszna !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super

    Zgłoszony przez karolina1988 na lutego 3, 2014 at 13:24.

    super Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka - pycha! Nie mam

    Zgłoszony przez AnetSlo na stycznia 30, 2014 at 16:20.

    Pychotka - pycha! Nie mam termomixa, ale spróbuję zrobić tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aga dzieki napewno jeszcze

    Zgłoszony przez agamaxi na maja 22, 2013 at 18:49.

    Aga dzieki napewno jeszcze raz zrobię bo jest pychotkaaaaaaaaaa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agamaxi, poprawiłam przepis

    Zgłoszony przez AgaSkr na maja 11, 2013 at 22:35.

    agamaxi, poprawiłam przepis na krem Big Smile Teraz wszystko powinno Ci się udać  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest naprawdę

    Zgłoszony przez agamaxi na maja 9, 2013 at 13:02.

    Ciasto jest naprawdę pychotka.Nie wyszła mi tylko masa budyniowa tmrc_emoticons.( .Zamiast orzechów można dodać migdały

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gorąco polecam przepis.

    Zgłoszony przez kamim05 na maja 6, 2013 at 09:45.

    Gorąco polecam przepis. Ciasto pyszne, faktyczna "pychotka" tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze