Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Ciasto kruche
- 110 g cukru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 1 opakowanie kupnego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
- 300 g mąki
Masa budyniowa
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 250 g masła
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
Beza
- szczypty soli drobnej
- 6 białek
- 200 g cukru
- 100 g orzechów włoskich, lub płatki migdałów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
6
1h 25min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Cukier zmielić na cukier puder 1min/obr10
Do
"Blokada naczynia miksującego" włozyć wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, wyrobić przy pomocy kopystki 10s/obr 5-6
Ciasto podzielić na 2 równe części, przygotować 2 placki i każdy posmarować dżemem. Piec osobno 180 stopni,w nagrzanym piekarniku- 15 minut. (jeśli nie mamy 2 blaszek do pieczenia proponuje upiec pierwszy placek,następnie nałożyć połowę białek i posypać orzechami/migdałam, piec 20 min, 150 stopni- patrz punkt niżej aby zachowac odpowiednia kolejność))
Cukier zmielić na cukier puder 1min/obr10, przesypać do innego naczynia
Zmielić orzechy włoskie 5s/obr 4-5, przesypać do innego naczynia, umyć i osuszyć
"Blokada naczynia miksującego"
Założyć motylek.Białka ubić z odrobiną solii 5min/obr 4, dodając pod koniec cukier puder i mąke ziemniaczaną
Połowę bezy wylać na upieczony placek, posypać połową zmielonych orzechów ( lub płatkami migdałów) i piec 20min/ 150stopni. Czynność powtórzyć z drugim plackiem
Zagotować budyń z żółtkami-wystudzić.
Masło podzielić na kawałki, zmiksować ok.20s/obr 4-5 ( jeśli masl
ło jest miękkie wystarczy 10s) Do masła dodać wystudzony budyń i zmiksować ok.10s/obr 10. Krem powinien być idealnie gładki
Przygotowany krem wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim
Ciasto Kruche
Beza
Masa budyniowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# Ciasto pieczone w formie 25x30
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDo budyniu nie dodaje się ani grama cukru??
Do budyniu nie dodaje się ani grama cukru??
Ciasto nie dość że pyszne to efektowne - jak z...
Ciasto nie dość że pyszne to efektowne - jak z wytwornej cukierni !!!
Dz. ciasto wspaniałe polecam. prawdziwa pychotka...
Dz. ciasto wspaniałe polecam. prawdziwa pychotka ja gdy krem jest rzadki dodaje galaretke cytrynową
do gorącego budyniu krem jest rewelacja
wiesia 55
przepyszne :)
przepyszne
ciasto bardzo dobre- chociaż
ciasto bardzo dobre- chociaż trochę ten przepis udziwniony, ja zrobiłam dwa placki ze wszystkim od razu i upiekłam 45min tem 160, lubie proste przepisy
A kiedy dodać dżem?
A kiedy dodać dżem?
Przepraszam, już widzę 
lece po produkty
lece po produkty
Pyszna !
Pyszna !
super
super
Pychotka - pycha! Nie mam
Pychotka - pycha! Nie mam termomixa, ale spróbuję zrobić
Aga dzieki napewno jeszcze
Aga dzieki napewno jeszcze raz zrobię bo jest pychotkaaaaaaaaaa
agamaxi, poprawiłam przepis
agamaxi, poprawiłam przepis na krem
Teraz wszystko powinno Ci się udać 
Ciasto jest naprawdę
Ciasto jest naprawdę pychotka.Nie wyszła mi tylko masa budyniowa
.Zamiast orzechów można dodać migdały
Gorąco polecam przepis.
Gorąco polecam przepis. Ciasto pyszne, faktyczna "pychotka"