3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Panforte - włoski "piernik"


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

Panforte - włoski "piernik"

  • 125 gramów migdały ze skórką
  • 100 gramów migdały blanszowane
  • 125 gramów orzechów nerkowca
  • 300 gramów 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu, w tym przepisie: rodzynki, żurawina, daktyle, skórka pomarańczowa
  • 6 goździków rozbitych w moździerzu
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, może być świeżo starta
  • 1,5 łyżki kakao w proszku (gorzkie)
  • 75 gramów mąki
  • 150 gramów cukru
  • 200 gramów płynnego miodu
  • 100 gramów masła
  • cukier puder do posypania (dekoracji)
  • 6
    50min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Suche składniki
  1. W średniej misce wymieszaj migdały, orzechy, suszone i kandyzowane owoce (większe pokrój w mniejsze paseczki). Dodaj rozgniecione w moździerzu goździki, cynamon, biały pieprz, gałkę muszkatołową, kakao i mąkę. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C - grzałka góra i dół. Przygotuj foremkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, wyłóż papierem do pieczenia, można również deklikatnie nasmarować formę masłem.
  2. Mokre składniki
  3. Do Blokada naczynia miksującego wsyp cukier, dodaj miód i masło. Rozpuść składniki w temperaturze 100 st. CMieszanie10 minut.
  4. Łączenie składników
  5. Po rozpuszczeniu miodu, masła i cukru prze otwór w pokrywie dodaj stopniowo, ale w miarę szybko sypkie składniki kontrolując obroty, zmieniając je z Mieszanie na 1Obroty wsteczne a następnie 2Obroty wsteczne w miarę jak masa będzie coraz bardziej klejąca i gęsta - około 30 sekund do połączenia składników. Masę przełóż za pomocą kopystki do formy dobrze ją ugniatając/dociskając aby równomiernie ją rozłożyć w całej formie. Upiecz w pierkarniku przez około 40 minut, po ostudzeniu rozkrój ciasto na kwadraty i posyp dla dekoracji cukrem pudrem. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i można je długo przechowywać.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Masa po połączeniu składników staje się bardzo gęsta należy dodać w miarę szybko ale stopniowo suche składniki do mokrych i kontrolować obroty noży.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy