Tu jesteś:
4
Składniki
25 kawałek/kawałki/kawałków
Panforte - włoski "piernik"
- 125 gramów migdały ze skórką
- 100 gramów migdały blanszowane
- 125 gramów orzechów nerkowca
- 300 gramów 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu, w tym przepisie: rodzynki, żurawina, daktyle, skórka pomarańczowa
- 6 goździków rozbitych w moździerzu
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, może być świeżo starta
- 1,5 łyżki kakao w proszku (gorzkie)
- 75 gramów mąki
- 150 gramów cukru
- 200 gramów płynnego miodu
- 100 gramów masła
- cukier puder do posypania (dekoracji)
-
6
50min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- W średniej misce wymieszaj migdały, orzechy, suszone i kandyzowane owoce (większe pokrój w mniejsze paseczki). Dodaj rozgniecione w moździerzu goździki, cynamon, biały pieprz, gałkę muszkatołową, kakao i mąkę. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C - grzałka góra i dół. Przygotuj foremkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, wyłóż papierem do pieczenia, można również deklikatnie nasmarować formę masłem.
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wsyp cukier, dodaj miód i masło. Rozpuść składniki w temperaturze 100 st. C
"Mieszanie" 10 minut.
- Po rozpuszczeniu miodu, masła i cukru prze otwór w pokrywie dodaj stopniowo, ale w miarę szybko sypkie składniki kontrolując obroty, zmieniając je z
"Mieszanie" na 1
"Obroty wsteczne" a następnie 2
"Obroty wsteczne" w miarę jak masa będzie coraz bardziej klejąca i gęsta - około 30 sekund do połączenia składników. Masę przełóż za pomocą kopystki do formy dobrze ją ugniatając/dociskając aby równomiernie ją rozłożyć w całej formie. Upiecz w pierkarniku przez około 40 minut, po ostudzeniu rozkrój ciasto na kwadraty i posyp dla dekoracji cukrem pudrem. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i można je długo przechowywać.
Suche składniki
Mokre składniki
Łączenie składników
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Masa po połączeniu składników staje się bardzo gęsta należy dodać w miarę szybko ale stopniowo suche składniki do mokrych i kontrolować obroty noży.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz