3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Panettone II - dluzsza wersja


Wydrukuj:
4

Składniki

1 kawałek/kawałki/kawałków

I zaczyn:

  • 500 gramów mąki
  • 5 gramów drożdży świeżych
  • 150 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 150 gramów cukru
  • 150 gramów mleka
  • 1 jajo kurze
  • 2 zòltka swieze

II zaczyn:

  • 30 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 30 gramów cukru pudru
  • 1/2 laski waniliowej
  • 1 zòltko swieze
  • 1/2 fialki aromatu pomaranczowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 150 gramów rodzynek sułtanek
  • 50 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 50 gramów skòrki cedru kadryzowanej
  • maka do obtoczenia, ile trzeba

Polewa:

  • 3 bialka
  • 50 gramów cukru
  • 80 gramów migdalòw obranych
  • 20 gramów orzechów laskowych obranych
  • 1 fialka aromatu migdalowego

Dekoracja na polewe:

  • migdaly ze skòrka
  • grysik cukrowy
  • cukier puder do posypania
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. I zaczyn: do Closed lid mleko: 1min / 37° / obr 1. Dodac drozdze, cukier: 30sek / obr 3. Dodac maslo, jajka, make: 4min/  Dough mode. Wlozyc do miski (najlepiej szklanej), przykryc folia, owinac ( najlepiej kocyk, badz sciereczka welniana), wlozyc do piekarnika ( wylaczonego, zimnego) na cala noc. Rano, namoczyc rodzynki w letniej wodzie. Do Closed lid wlozyc I zaczyn i wszystkie skladniki na II zaczyn: 4min / Dough mode. Przelozyc do duzej miski. Rodzynki odcisnac, dodac do nich skòrki kadryzowane, troche maki, wymieszac. Dodac do ciasta. Przelozyc wszystko do foremki, wlozyc ponownie do wylaczonego piekarnika, zostawic do wyrosniecia, az dojdzie do brzegòw. W tym czasie przygotowac polewe: do Closed lid wlozyc migdaly, orzechy, cukier: 15sek / Turbo. Zalozyc motylek, dodac bialka i aromat: 3min / 37° / obr 3. Posmarowac urosniete panettone, udekorowac migdalami, cukrami, piec w goracym piekarniku: 10min / 200°, pòzniej: 180° / ok. 40min. Sprawdzic patyczkiem czy suche. Wylaczyc piekarnik, uchylic troche, zostawic na 5min. Otworzyc calkiem piekarnik, zostawic na 5min. Wyjac, zostawic do calkowitego ostygniecia. Przetrzymywac w reklamòwce, woreczku.....

10
11

Porady

Zamiast rodzynek, skòrek, mozna dodac guziczki czekoladowe i polac panettone polewa czekoladowa.


Zdjecia beda jutro.


WAZNE!!! Jajka i maslo muszaa byc w temp. pokojowej. Przestrzegac czasu rosniecia ciasta. Ja zrobilam pierwsze o 23.30. Nazajutrz , drugie, przed 08.00. Upieklo sie pòznym popoludniem, prawie wieczorem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • wyrosło fantastycznie (nie

    Zgłoszony przez andra na grudnia 7, 2015 at 16:22.

    wyrosło fantastycznie (nie spodziewałam się tego przy 5 g drożdży) i pachnie obłędnie, już się nie mogę doczekać aż spróbuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zmudna robota, ale sie oplaci

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 18, 2012 at 11:07.

    Zmudna robota, ale sie oplaci Big Smile  Zachecam do wypròbowania Big Smile Big Smile Love Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Same pyszności   jeszcze

    Zgłoszony przez kalucha na grudnia 17, 2012 at 21:09.

    Same pyszności Cooking 2  jeszcze takiego czegos nie jadłam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mniam! warte zachodu!  

    Zgłoszony przez pancio na grudnia 12, 2012 at 21:43.

    mniam! warte zachodu!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 12, 2012 at 13:44.

    Veroniko dziękuję za przepis na dłuższą wersję,przymierzam się do upieczenia. Cooking 7 Pozdrawiam Love tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze