3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paluchy babci Kazi


Wydrukuj:
4

Składniki

700 g

Paluchy babci Kazi

  • 200 gramów mąki, Pszennej np typ 450
  • 200 gramów masła, 82%
  • 200 gramów twarogu, Półtłustego lub chudego
  • 20 gramów cukru, Tylko do smaku, nie trzeba dodawać
  • 1 szczypty soli
  • 150 gramów cukru pudru, Lukier po wypieczeniu
  • 1 jajko, Do smarowania
  • 3 jabłka, Średnie lub duże
  • 6
    30h 30min
    Czas całkowity 30h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miskującego włóż składniki o takich samych proporcjach : mąkę, masło z lodówki pokrojone na kswałki, twaróg.
  2. Dodaj trochę cukru i szczyptę soli. Jeśli nie chcesz, nie dodawaj cukru.
  3. Interwał 1,5 minuty.
    Sprawdź czy ciasto się mocno nie klei. Jeśli się klei, dodaj ok 25g mąki i włącz interwał na ok 15 sekund.
  4. Podziel ciasto na 2 części.
    Każda część rozwałkuj na plac o wymiarach około 60x60 cm o grobości około 1-2 mm.
    Każdy plac podziel 4x3, czyli około 12 części nożem lub wałkiem do krojenia pizzy.
  5. Z jabłek wydraż środek, obierz i pokrój na ćwiartki i każda ćwiartki na 3 części
    Na każdy z kawałków połóż jedna część jabłka na środek. Zwiń przyklepujac (złączając) boki palucha.
  6. Ułóż na papierze na blasze. Posmaruj jajkiem. Piec w 170 stopniach przez około 30 minut.
    Po wypieczeniu na gorąco posmaruj lukrem z cukry pudru.
    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Nie musisz smarować paluchów jajkiem przed pieczeniem. Możesz posmarować wodą. Jajko daje połysk po upieczeniu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne! Wymieszałam jabłka z cynamonem, imbirem...

    Zgłoszony przez GabaST na października 21, 2018 at 17:35.

    Pyszne! Wymieszałam jabłka z cynamonem, imbirem i kardamonem, wyszło super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota, łatwe do zrobienia, szybkie i smaczne

    Zgłoszony przez gosiaczek700 na września 22, 2018 at 23:35.

    Pychota, łatwe do zrobienia, szybkie i smaczneBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, oryginalne, smaczne. Do jabłek można...

    Zgłoszony przez Matipoznan na września 9, 2018 at 20:13.

    Pyszne, oryginalne, smaczne. Do jabłek można dodać cynamon wymieszać z nim jablka i z cukrem waniliowym w misce. Pychotka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Poukładane jabłka Rozwałkowane ciasto...

    Zgłoszony przez mstipoznan na września 8, 2018 at 07:52.

    Poukładane jabłkaPoukładane jabłka
    Rozwałkowane ciastoRozwałkowane ciasto

    Paluchy na blasze po zawinięciuPaluchy na blasze po zawinięciu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze