Tu jesteś:
4
Składniki
700 g
Paluchy babci Kazi
- 200 gramów mąki, Pszennej np typ 450
- 200 gramów masła, 82%
- 200 gramów twarogu, Półtłustego lub chudego
- 20 gramów cukru, Tylko do smaku, nie trzeba dodawać
- 1 szczypty soli
- 150 gramów cukru pudru, Lukier po wypieczeniu
- 1 jajko, Do smarowania
- 3 jabłka, Średnie lub duże
-
6
30h 30min
Czas całkowity 30h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miskującego włóż składniki o takich samych proporcjach : mąkę, masło z lodówki pokrojone na kswałki, twaróg.
- Dodaj trochę cukru i szczyptę soli. Jeśli nie chcesz, nie dodawaj cukru.
- Interwał 1,5 minuty.
Sprawdź czy ciasto się mocno nie klei. Jeśli się klei, dodaj ok 25g mąki i włącz interwał na ok 15 sekund. - Podziel ciasto na 2 części.
Każda część rozwałkuj na plac o wymiarach około 60x60 cm o grobości około 1-2 mm.
Każdy plac podziel 4x3, czyli około 12 części nożem lub wałkiem do krojenia pizzy. - Z jabłek wydraż środek, obierz i pokrój na ćwiartki i każda ćwiartki na 3 części
Na każdy z kawałków połóż jedna część jabłka na środek. Zwiń przyklepujac (złączając) boki palucha. - Ułóż na papierze na blasze. Posmaruj jajkiem. Piec w 170 stopniach przez około 30 minut.
Po wypieczeniu na gorąco posmaruj lukrem z cukry pudru.
Smacznego!
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Nie musisz smarować paluchów jajkiem przed pieczeniem. Możesz posmarować wodą. Jajko daje połysk po upieczeniu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne! Wymieszałam jabłka z cynamonem, imbirem...
Pyszne! Wymieszałam jabłka z cynamonem, imbirem i kardamonem, wyszło super!
Pychota, łatwe do zrobienia, szybkie i smaczne
Pychota, łatwe do zrobienia, szybkie i smaczne
Pyszne, oryginalne, smaczne. Do jabłek można...
Pyszne, oryginalne, smaczne. Do jabłek można dodać cynamon wymieszać z nim jablka i z cukrem waniliowym w misce. Pychotka
Poukładane jabłka Rozwałkowane ciasto...