Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 4 żółtka
- 80 g margaryny, pokrojonej na kwałaki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szczypty soli
- 2 łyżki spirytusu
- dżem, do nadzienia
- oleju, o neutralnym smaku, do smażenia
- 200 g mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cukier, drożdże, mleko, żółtka i margarynę,podgrzać 1 min 30 s/37°C/obr. 5.
Dodać mąkę i sól, wyrabiać 2 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Dodać spirytus, wyrabiać dalej 1 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
Ciasto przełożyć do większego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (na ok. 30 minut). Ciasto wyjąć z naczynia, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy ok. 6 cm wycinać krążki, uformować kuleczki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć na złotobrązowy kolor. Wyjąć pączki łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik. Do szprycy nałożyć dżem i nadziewać ciepłe pączki.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Oleju do smażenia nie należy bardzo mocno rozgrzewać, w przeciwnym razie pączki spalą się na zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Łagodnie rozgrzać olej, wrzucić pączek, obserwować stopień wysmażenia i kontrolować temperaturę (jeśli zostanie osiągnięta właściwa temperatura, nie podgrzewać bardziej oleju).
Pączki można nadziać dowolnym ulubionym dżemem, zimnym budyniem lub ajerkoniakiem. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDziękuję za przepis. Pączki są pyszne.
Dziękuję za przepis. Pączki są pyszne.
Zrobiłam właśnie . Są Przepyszne
Zrobiłam właśnie . Są Przepyszne
Pyszne, delikatne pączusie. To był mój...
Pyszne, delikatne pączusie. To był mój debiut pączkowy i w stu procentach udany
Gratulacje dla Twórczyni przepisu
Skladniki juz sa. W sobote beda paczusie. Mam...
Pączki są rewelacyjne.
Pączki są rewelacyjne. Wszystkie sklepowe się umywają.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Pączki wyszły super a jakie
Pączki wyszły super a jakie szybkie w przygotowaniu.
Przepyszne.Wszyscy
Przepyszne.Wszyscy zadowoleni. Ja też.
pyszne
pyszne
Właśnie dzisiaj wyprubowałam
Właśnie dzisiaj wyprubowałam przepis. Jest rwelacyjnie szybki , a pączki są smaczne i pozbawione wyczuwalnego tłuszczu... Polecam wszystkim
Pączki 'niebo w gębie' PYSZNE
Pączki 'niebo w gębie' PYSZNE

:)Przepis jak najbardziej na
Mixi bardzo dziękuję za
Mixi bardzo dziękuję za przepis, właśnie upiekłam są pyszne. Pierwszy raz w życiu piekłam pączki
.Oto i one na zdjęciu. Pozdrawiam, miłego pączkowania![[wysiwyg_imageupload:2282:]]
Mixi dzięki za przepis
Mixi dzięki za przepis
Zamieniłam margaryne na masło (bo tylko masło miałam) i wyszły super 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
@kkasieńka możesz dodać
@kkasieńka możesz dodać wódkę, albo sok z cytryny. Pączki wg tego przepisu robi się błyskawicznie i są przepyszne. Ja swoje szprycuję, kiedy są jeszcze ciepłe, musem malinowym.
Rewelacja. Najlepsze jeszcze
Rewelacja. Najlepsze jeszcze ciepłe
Pączki rewelacja polecam
Pączki rewelacja polecam każdemu łatwo się robi
a co mozna dac zamiast
a co mozna dac zamiast spirytusu? nie mam akurat w domu...moge zamiast tego dac wodki?
W ciągu ostatniego tygodnia
W ciągu ostatniego tygodnia zrobiłam te pączuszki 4 razy!!!!!
Są wspaniałe - wszyscy się zachwycają
Dziękuję za przepis!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Mixi upiekłam 27 pączków.
Mixi upiekłam 27 pączków.
Pychotka
Pozdrawiam

Pączki są REWELACYJNE! To
Pączki są REWELACYJNE! To tylko dzięki TM i spaniałemu przepisowi. Uwaga do smażenia: oleju nie musi być tak bardzo dużo, byle pączki pływały. Wystarczy 1/2 litra i niezbyt duży garnek (1,5l)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Pączki smaży się w głębokim
Pączki smaży się w głębokim tłuszczu, najpierw z jednej strony, później z drugiej. Trzeba pilnować żeby się nie przypaliły. Powodzenia.
Mam tylko jedno pytanie,
Mam tylko jedno pytanie, odnośnie smażenia pączków. Nigdy ich nie robiłam, czy smaży się tak normalnie jak kotlety czy mają być smażone na głębokim oleju jak frytki w frytkownicy?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Już nie mogę się doczekać by zrobić je samej w domu
Pązki są pyszne! super
Pązki są pyszne! super przepis a wygląd po upieczeniu znacznie ładniejszy niż na zdjęciu. POLECAM!!!