Pączki Przepis jest testowany
Author picture Thermomix
utworzono: 11/17/10 zmieniono dnia: 01/2/13

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pączki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Pączki

  • 125 g mleka
  • 30 g drożdży
  • 70 g masła
  • 75 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 20 g wódki, lub spirytusu
  • 500 g oleju do smażenia, słonecznikowego
  • 200 g dżemu, truskawkowego
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże, masło i cukier, podgrzać 1 min/37ºC/obr. 1.
    2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem dżemu, wyrobić 3 min/ Closed lid / Gentle stir setting .
    3. Przełożyć do innego naczynia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować kulki i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    5. W garnku rozgrzać olej.
    6. Usmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
    7. Dżem przełożyć do szprycy, końcówkę szprycy wbijać w ciepłe pączki i nadziewać dżemem.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pączki pyszne i czas na wyrobienie ciasta -...

    Zgłoszony przez Jola74 na marca 6, 2017 at 18:21.

    Pączki pyszne i czas na wyrobienie ciasta - rewelacja :smile:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Paczki wykonałam w/g podanego przepisu tylko...

    Zgłoszony przez Ludwiczak na stycznia 12, 2017 at 21:55.

    Paczki wykonałam w/g podanego przepisu tylko zamiast szprychy zastosowałam tradycyjny sposób dżem przed pieczeniem na oleju 😀 Wyszły bardzo dobre. Wszystkie ciasta "drożdżowe" wychodzą .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne z nadzieniem

    Zgłoszony przez barbarabed na lutego 3, 2016 at 21:05.

    Przepyszne z nadzieniem różanym i łatwe w wykonaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pączki bomba...dla mnie ale

    Zgłoszony przez ana.jab38 na marca 22, 2015 at 14:29.

    pączki bomba...dla mnie ale to rzecz smaku za słodkie,  zbyt duzo cukru przez co pączki szybciej "brązowiały" w oleju..ogolnie szacun ...laduje w ulubionych..Dziekuje!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj robilam Super pycha

    Zgłoszony przez hamster na lutego 11, 2015 at 17:14.

    Dzisiaj robilam :party: Super pycha :p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam paczki dwa dni temu -

    Zgłoszony przez ania3330607 na lutego 5, 2015 at 00:25.

    Robiłam paczki dwa dni temu - robiłam na obrGentle stir setting i ciasto wyszło ok ;-) jeszcze przed smazeniem, kiedy ciasto rośli pięknie pachniało paczkami :-) 

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wielkie dzieki za ten

    Zgłoszony przez evcia na lutego 26, 2013 at 11:02.

    wielkie dzieki za ten przepis. robilam wczoraj... zniknely szybciutko.... baaardzo pyszne!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • faktycznie chyba tu wkradł

    Zgłoszony przez karol--ina na lutego 16, 2012 at 17:19.

    faktycznie chyba tu wkradł się mały błąd, ja też wyrabiałam ciasto na interwale bo tak jest też w książce słodkie inspiracje

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Przepis proszy i szybki.

    Zgłoszony przez annalos na lutego 16, 2012 at 13:27.

    :cooking_9:  Przepis proszy i szybki. Ciasto masykrycznie lepi się do rąk, ale wystarczy zwilżać wodą ręce i po problemie. Smak wyśmienity. Polecam wyrabiać ciasto przez interwał a nie na poz soft jak jest w przepisie. Ja dżem pakowałam do surowych kulek i smażyłam na wolnym ogniu, zakalca brak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pączki wyszły bajecznie

    Zgłoszony przez karol--ina na lutego 9, 2012 at 16:00.

    pączki wyszły bajecznie smaczne, puszyste, poprostu palce lizać. Znajomych których poczęstowałam ogarną szał smażenia pączków wpadają co chwilę ze składnikami a ja im wyrabiam ciasto. Polecam !! jest karnawał muszą być pączki :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelka i tylko 7 min pracy.

    Zgłoszony przez rudoslawa na czerwca 25, 2011 at 10:45.

    Rewelka i tylko 7 min pracy. Doskonałe . Nie miałam spirytusu więc dodałam Teqile i wyszły wspaniałe a dodam że pączki robiłam pierwszy raz w życiu. Smacznego :cooking_7:

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszły rewelacyjne

    Zgłoszony przez w1paula na marca 8, 2011 at 10:02.

    wyszły rewelacyjne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nad kształtem musze

    Zgłoszony przez Mrówa_kuchareczka na marca 2, 2011 at 22:13.

    Nad kształtem musze popracować ale konsystencja i smak prima :-) Tak, że rano będę zajadać :-)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze