thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 01/03/19
zmieniono dnia: 01/03/19

Składniki

Pączki wyśmienite

  • 50 gramy drożdży świeżych
  • 200 gramy mleka /szklanka?
  • 90 gramy cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skórki cytryn owej kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 450 gramy mąki
  • 1 łyżka rum 80 %
  • 1 l butelki oleju do smażenia
  • cukier puder z wanilią do obsypania
  • 50 gramy kandyzowana skórka pomarańczowa

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto: Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Mleko, drożdże pokruszone, cukier, cukier waniliowy, skórka cytrynowa, masło, sól , alkohol- wrzycamy do naczynia. 30 sek, temp. 37 st.C, Mieszanie"Mieszanie" obrót 4. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Dodać żółtka - 10 sek, obrót 4.
    Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać mąkę - czas 5 min, temp. 37 st.C, obrót 5 min
  2. Rozgrzewamy olej na wysokiej patelni lub w niskim szerokim garnku.
    Wyjmujemy ciasto z naczynia na miskę do wyrośnięcia od 30 min do 1 godz. Temp. pomieszczenia nie może być niższa niż 25 stopni C. Po wyrośnięciu ciasto wylewamy na stół lekko je rozciągamy na wys. 3 cm. tworząc koło. Układamy konfiturę na rancie tego koła co 7 cm i przykrywamy ją rantem ciasta do środka, następnie szklanką wykrawamy koła. Odkładamy do wyrośnięcia.
  3. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy po 6 pączków i zmniejszamy ogień. Pieczemy 10 min bardzo powoli, odwracając je po lekkim zrumienieniu.
    Wyjmujemy na bibułę a następnie obsypujemy cukrem pudrem lub lukrem i posypujemy skórką pomarańczowa.
    Lukier bezowy: 1 białko, 100 g cukru pudru i łyżeczka soku z cytryny. Ubijamy w naczyniu - 20 sek obrót 8

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pączki wyśmienite

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?