3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pączki wyśmienite


Wydrukuj:
4

Składniki

Pączki wyśmienite

  • 50 gramy drożdży świeżych
  • 200 gramy mleka /szklanka?
  • 90 gramy cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skórki cytryn owej kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 450 gramy mąki
  • 1 łyżka rum 80 %
  • 1 l butelki oleju do smażenia
  • cukier puder z wanilią do obsypania
  • 50 gramy kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Ciasto: Blokada naczynia miksującegoMleko, drożdże pokruszone, cukier, cukier waniliowy, skórka cytrynowa, masło, sól , alkohol- wrzycamy do naczynia. 30 sek, temp. 37 st.C, Mieszanieobrót 4. Blokada naczynia miksującegoDodać żółtka - 10 sek, obrót 4.
    Blokada naczynia miksującego dodać mąkę - czas 5 min, temp. 37 st.C, obrót 5 min
  2. Rozgrzewamy olej na wysokiej patelni lub w niskim szerokim garnku.
    Wyjmujemy ciasto z naczynia na miskę do wyrośnięcia od 30 min do 1 godz. Temp. pomieszczenia nie może być niższa niż 25 stopni C. Po wyrośnięciu ciasto wylewamy na stół lekko je rozciągamy na wys. 3 cm. tworząc koło. Układamy konfiturę na rancie tego koła co 7 cm i przykrywamy ją rantem ciasta do środka, następnie szklanką wykrawamy koła. Odkładamy do wyrośnięcia.
  3. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy po 6 pączków i zmniejszamy ogień. Pieczemy 10 min bardzo powoli, odwracając je po lekkim zrumienieniu.
    Wyjmujemy na bibułę a następnie obsypujemy cukrem pudrem lub lukrem i posypujemy skórką pomarańczowa.
    Lukier bezowy: 1 białko, 100 g cukru pudru i łyżeczka soku z cytryny. Ubijamy w naczyniu - 20 sek obrót 8
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz