Składniki
15 porcja/porcje/porcji
pączki
- 3/4 szklanki zimnego mleka
- 50 g drożdży
- 5 żółtek
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 500 g mąki
- szczypta soli
- olejek aromatyczny np. pomarańczowy lub waniliow, kilka kropli
- 1 łyżka spirytusu
- konfitura z róży, do nadziania
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania, lub do zrobienia lukru
- kandyzowana skórka pomarańczowa
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże, żółtka, cukier, masło podgrzewamy 1 min.30 sek./37stopni/obr.5.
2. Dodajemy mąkę, sól, olejek. Mieszamy 2 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Dodajemy spirytus wyrabiamy dalej 1 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-60 minut.
4. Z ciasta formujemy mniej więcej 15 takich samych kulek,bądź odmierzamy ciasto wagą po 70 g (wtedy pączki wszystkie są takie same). Odstawiamy znowu do wyrośnięcia.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu na rumiany kolor, należy pilnować aby się nie spaliły. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy.
6. Szprycujemy pączki konfiturą.
7. Obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem, jeśli mamy posypujemy skórką pomarańczową.
pączków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Na pączki należy poświęcić dużo czasu, aby mogły dobrze wyrosnąć.
Tą porcję ciasta można podwoić, wtedy mamy 30 pączków, ale musimy 2 razy wyrabiać ciasto w TM.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPaczki sa pyszne, ja trochę
Paczki sa pyszne, ja trochę zmodyfikowalam przepis i dodałam 2 łyżki spirytusu a zamiast olejku dałam likier pomaranczowy, sa wyborne. Najlepsze jest to ze na drugi dzień wg nie zeschly sie ani nic. I smażę na bardzo gorącym oleju po około 15sekund z każdej strony po 2 razy.
Pączki należy smażyć w
Pączki należy smażyć w niskiej temperaturze po ok. 4-5 minut z każdej strony, wtedy wychodzą pyszne, mięciutkie