![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/d193bkpd-6ded8-738021-cfcd2-3jbltgl9/e535295d-6284-486c-90ee-11cb3c166c7f/main/orzeszki.jpg)
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 500 gramów mąki
- 250 gramów margarny
- 20 gramów cukru
- 40 gramów kwaśnej śmietany
- 5 gramów octu
- 5 gramów sody oczyszczonej
Masę do orzeszków
- 100 gramów orzechów włoskich
- 100 gramów cukru
- 2 jajka
- 250 gramów masła
- 125 gramów mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki w podanej kolejności umieścić w naczyniu miksującym. Wymieszać 30 sek. obr. poz. 3. Następnie wyrabiać ciasto czas 2 minuty obr. poz.
"Ciasto" . Ciasto schłodzić przez około 2 godziny w lodówce. Po wyjęciu upiec w formie do orzeszków.
Orzechy włoskie zmielić w naczyniu miksującym 3 sek. obr. poz 5., przełożyć do innego naczynia, a następnie zalać gorącym mlekiem, wystudzić. Do czystego naczynia założyć motylek, wbić jajka i dodać cukier. Ubijać przez 5 minut obr. poz. 3. temperatura 60 stopni. Wyjąć motylek, a masę wystudzić. Do zimnej masy jajecznej dodać masło i ucierać 5 minut obr. poz. 4. Pod koniec ucierania dodawać przez otwór w pokrywie zmielone, zaparzone mlekiem i wystudzone orzechy. Masę wstawić do lodówki do stwardnienia. Będzie się wtedy lepiej nakładało do upieczonych połówek. Napełniamy połówki masą a następnie sklejamy. Można udekorować maczając końcówki orzeszków w polewie czekoladowej, a następnie w kokosie.
Ciasta
Masa do orzeszków
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam . Nie mam foremki do orzeszków, ale mam mini mini foremki do babeczek. Czy mozna w nich upiec ?
susin:może miało być 200 gr, ciekawe czy doczekamy się odpowiedzi...
Witam czy na pewno 20 g cukru? Ciasto mało słodkie wyszlo. Bez smaku
Witam
ciasto na orzeszki bardzo dobre, kruche. Robiłam już parę razy orzeszki wg innego przepisu i stwierdzam, że ten tutaj stanowczo lepszy
a nadzienie po prostu pycha!
Dziekuję za przepis, pozdrawiam
Super przepis. masa przepyszna
Rewelacyjny przepis! Kruche ciasto, pyszna masa.Polecam!
No no coś nowego ,ale wartezrobienia![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Wow Pamietam orzeszki z dawnych czsow- z masa serowa i kawowa
Trochę długo trzeba czekać na efekt, ale przepis jest kuszący![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?