Składniki
0 porcja/porcje/porcji
masę do orzechów
- 2 paczuszki herbatniki petit bery, małe
- 1 puszki masa krówkowa, srednia
- 400 g bakalie( migdały, orzechy ,skórka pomarańczowa rodzynki, rozdrobnione
Ciasto na orzechy
- 1 łyżeczek octu
- 1 łyżeczki łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 100 g śmietany kwaśnej 18%
- 170 g masła
- 500 g mąki
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" i wyrabiać 8 sek przy pomocy kopystki poz obr 5.Następnie wyrabiać przez 50sek
"Ciasto" Formować niewielkie kulki ,wylepiając foremki do orzechów. Piec 10-15 min w temp 170 stopni.
Masę krówkowa włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" , dodać pokruszone bakalie i herbatniki.Wymieszać na
"Obroty wsteczne" przez 20sek obr poz 5.Napełnić orzechowe łupinki sklejając po dwie orzechowe połówki
"Ciasto"
"Ciasto"
ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWlasnie zrobiłam orzeszki sa
Wlasnie zrobiłam orzeszki
sa pyszne !!!!! opiekacz znalazlam na all i sprawdził się super. Polecam !!!!! Przepis dodany do ulubionych 
Takie foremki są też do
Takie foremki są też do kupienia w starszych sklepach z rzeczami do kuchni
Strasznie dużo roboty jest przy tym, kiedyś to często robiłem, ale za dużo czasu zajmuje smażenie i później łączenie... Ale są pyszne
jak ktoś ma czas to polecam, co do masy- ja zawsze robiłem z czekoladą, z mlekiem w proszku, orzechami i jest super 
http://allegro.pl/opiekacz-fo
http://allegro.pl/opiekacz-forma-do-orzechow-orzeszkow-1400w-i2873066632.html
Elu, znalazlam cos dla Ciebie
To jest dla tych wszystkich osòb, ktòrzy maja plyte, nie maja kuchenki gazowej, a chca orzeszki
Zobacz sama,mam nadzieje, ze sie przyda

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Elu, do piekarnika to sie nie
Elu, do piekarnika to sie nie nadaje, ze wzgledu na raczki.... rozpolynelyby sie pewnie. Jakis piecyk czy cos takiego ???
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Verciu ale ja mam płytę
Verciu ale ja mam płytę indukcyjną a nie palniki gazowe
To jak mogłabym rozgrzać tą formę? w piekarniku?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Patelnia otwarta
[[wysiwyg_imageupload:303:]]
Patelnia otwarta
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Elu, to jest taka patelnia -
[[wysiwyg_imageupload:302:]]
Elu, to jest taka patelnia - foremki do slodkich orzechòw. Kupuje sie tylko i wylacznie na internecie, przesla do domu lub dostarcza. Calosc trzeba mocno nagrzac, na ogniu, na gazie, nastepnie natluscic (maslo, margaryna) obie czesci ( wewnetrzne), ja wkladam niewieka ilosc przy pomocy 2 lyzeczek. Nie moze byc za pelno, bo wyjdzie potem. Nastepnie dociskasz do siebie obie czesci, 2-3min i zrumienia sie ladnie. Odwracasz patelnie i wyskocza same (ewentualnie lekko pomozesz sobie nozem). Chwilka i ostygna i sa gotowe do napelniania. Formy mozna znalezc ròzne - np. grzybki i inne takie pierdòlki. Patelnia jest zeliwna, wiec - wieczna
Kosztuje pare groszy, ale warto wydac

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

A jak wyglądają takie foremki
A jak wyglądają takie foremki do orzechów? Może wstawisz zdjęcie, albo napiszesz gdzie je kupilaś?
Pierwszy raz słyszę o takich foremkach...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Hej mam pytanie,takie foremki
Hej mam pytanie,takie foremki orzechowe mozna kupić w sklepie?
... Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page." src="http://1.1.1.2/bmi/www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="" height="19" width="19">
EWA
"Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni, pół litra słodkiego ryzyka- to cały przepis na niebo w gębie".