thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka

MASA BUDYNIOWA

  • 1 opakowania cukru waniliowego (8g)
  • 450 g mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 200 g masła

MASA ORZECHOWA

  • 200 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 120 g masła

MASA

  • 1 dżem pożeczkowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. DODAJ 500G MĄKI TORTOWEJ
  2. WSYP 100G CUKRU
  3. DODAJ 3 ŁYZKI MLEKA
  4. DODAJ 1 ŁYŻECZKE PROSZKU DO PIECZENIA
  5. DODAJ 2 ŁYŻYCZKI SODY OCZYSZCZONEJ
  6. DODAJ 3 ŁYŻKI MIODU
  7. DODAJ 2 JAJKA
  8. DODAJ 3 ŁYŻKI OLEJU
  9. 200G MASŁA POKROJONEGO NA KAWAŁKI
  10. Miksowanie"Miksowanie" 50S /OBR.5
  11. WTROBIONE CIASTO PODZIEL NA 3 CZESCI, ROZWAŁKUJ NA CIENKIE PLACKI ,
    2 UPIECZ BEZ NICZEGO W 170C, 15-20MIN. 3 Z MASA ORZECHOWA
  12. UMYJ I OSUSZ NACZYNIE
  13. MASA BUDYNIOWA
  14. WSYP 2 ŁYŻKI MAKI ZIEMNIACZANEJ
  15. DODAJ 2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
  16. DODAJ 1 OPAKOWANIE CUKRU WANILIOWEGO
  17. DODAJ 2 ŻÓŁTKA
  18. DODAJ 450 G MLEKA
  19. GOTUJ 8MIN/90C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /OBR3
  20. ZAŁOŻYĆ MOTYLEK
  21. DODAJ 200G MASŁA POKROJONEGO NA KWAŁKI
  22. 3 MIN/OBR 3
  23. PRZEŁOZYC NA PLACEK
  24. UMYĆ I OSUSZYC NACZYNIE
  25. MASA ORZECHOWA
  26. WSYPAC 200G ORZECHÓW WŁOSKICH
  27. Miksowanie"Miksowanie" 2 S/OBR 3
  28. DODAC 50G CUKRU
  29. DODAC 2 ŁYZKI MIODU
  30. DODAC 120G MASŁA
  31. 8MIN/80C/OBRMieszanie"Mieszanie"
  32. GOTOWA MASE WYŁOŻYĆ NA SUROWY PLACEK UPIEC JAK POZOSTAŁE 170C/15-20MIN
  33. ZŁOŻYC PLACKI RAZEM PLACEK/DŻEM POŻECZKOWY/MASA BUDYNIOWA/PLACEK/ MASA BYDYNIOWA/ PLACEK Z MASA ORZECHOWA
  34. ODSTAWIC DO LODOWKI DO STEŻENIA

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Orzechowiec

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 23, 2024 at 08:55

    W dzisiejszych czasach gdzie prąd stał się bardzo drogi to takie przepisy geometry dash bez pieczenia ,to po prostu rewelacja.

  • maja 7, 2024 at 12:51

    The Thermomix makes the baking process smooth and efficient, allowing you to enjoy homemade treats without the hassle. With its precise temperature control and powerful blending capabilities, Thermomix® ensures that your Orzechowiec turns out perfectly moist and flavorful every time. Whether you're serving it for a special occasion or simply indulging your sweet tooth, this recipe is sure to impress. Get ready to savor the rich nutty flavors and heavenly aroma of this delightful dessert![/size]

Are you sure to delete this comment ?