3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Odwracany biszkopt z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Odwracany biszkopt z jabłkami

  • 4 jajka
  • 170 g cukru, białego
  • 100 g skrobia ziemniaczana
  • 85 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 jabłka, duże
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłóż papierem do pieczenia.

    {Mały tip: jeśli masz tortownicę ze zwykłej stali, to POD PAPIER połóż folię aluminiową, aby ciasto nie miało metalicznego posmaku}
  2. Obierz jabłka, pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne. Ósemkami jabłek wyłóż dno tortownicy na tyle ściśle, na ile się da.
  3. Odpal piekarnik. Ustaw temperaturę 170°C.
  4. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w misie miksującej. Żółtka umieść w miseczce i odstaw na bok - będą potrzebne później.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę i odważ do niej cukier. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj łyżką. Odstaw.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę i odważ do niej skrobię ziemniaczaną oraz mąkę. Przesiej mąkę ze skrobią przez sitko do innej miski. Odstaw.
  7. Zaczynamy ubijanie białek. Załóż motylek. Załóż pokrywę ale bez miarki. Ustaw obroty 3,5 bez ustawiania czasu. Gdy białka będą wstępnie ubite, przez otwór w pokrywie zacznij dodawać cukier - po łyżce. Kolejne łyżki cukru dosypuj, gdy poprzednia porcja będzie rozpuszczona.
  8. Gdy cukier się skończy i będzie już rozpuszczony w białkach, dodaj przez otwór w pokrywie żółtka i kontunuuj ubijanie na obrotach 3,5 jeszcze kilka sekund.
  9. Zmniejsz obroty do 1,5 i przez otwór w pokrywie dodawaj łyżką przesianą mąkę ze skrobią. Po dodaniu ostatniej łyżki kontynuuj mieszanie już tylko przez 8-10 sekund. Zakończ pracę urządzenia.
  10. Przełóż ciasto na przygotowane jabłka, wyrównaj powierzchnię kopystką.
  11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i upiecz (u mnie zajmuje to około 45 minut). Czy ciasto jest gotowe sprawdź długą wykałaczką lub patyczkiem takim, jak do szaszłyków (jeśli po nakłuciu patyczek jest oblepiony ciastem, to znaczy, że jeszcze trzeba dopiec. Jeśli jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone).
  12. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw w totownicy do wystudzenia.
  13. Gdy ciasto wystygnie, odepnij przeg tortownicy. Połóż delikatnie na biszkopcie talerz o średnicy większej niż ciasto. Chwyć pewnie spód tortownicy z ciastem i talerzem i zdecydowanym ruchem odwróć tak, by talerz znalazł się pod tortownicą a ciasto na nim. Odstaw na blat.
    Zdejmij z spód tortownicy, który teraz znalazł się na górze ciasta. Odklej papier do pieczenia od jabłek. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Oprócz motylka i kopystki potrzebujesz też tortownicy o średnicy 22cm.
2. Jeśli w kuchni pracujesz szybko i obieranie jabłek to dla Ciebie "minuta osiem", to możesz jabłka szykować podczas ubijania białek i dosypywania cukru. Pozwoli Ci to skrócić czas przygotowania ciasta.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy