3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Norweskie boler (z rodzynkami)


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

do posmarowania

  • jajko, roztrzepane

Ciasto

  • 100 g rodzynek
  • 1 szczypty soli
  • 5 g kardamonu, mielonego
  • 500 g mąki
  • 75 g Miękkiego masła
  • 250 g mleka
  • 75 g cukru
  • 25 g drożdży, świeżych
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Zaczyn
  1. Do naczynia miksującego Closed lid pokruszyc drożdze, wsypac cukier, wlac 50g mleka. Ustawic czas 3min/ temp. 37/obr. 3. Pozwolic zaczynowi popracowac przez 10 min.

    Następnie do Closed liddodac masło, resztę mleka, kardamon, sól, wymieszac z zaczynem, ustawiajac Thermomix na 1 min, temp 37 i Gentle stir setting.

    Po tym czasie dodac mąkę i wyrabiac ciasto: 6 min, interwał Dough mode. Następnie wrzucic do Closed lid rodzynki i wyrabiac ciasto jeszcze minutę na Dough mode.

    Ciasto wyjac, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na ok 40 minut. 

    Po tym czasie uformowac z ciasta kulki- ok 15 sztuk, posmarowac rozbełtanym jajkiem. Odstawic do wyrosniecia jeszcze na 15 minut.

    Piec 15 minut w temp. 200 stopni, wyciagac rumiane, jeśc po ostygnięciu.

    Smacznego!

    Zamiast rodzynek można dodac kawałki czekolady. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Konsystencja ciasta zalezna jest od mąki. Ciasto powinno byc elastyczne, odchodzic od naczyniaClosed lid.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyglądają obłędnie

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lutego 10, 2018 at 12:05.

    Wyglądają obłędnie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super bułeczki!!!! Polecam

    Zgłoszony przez Mariolix10 na lutego 9, 2018 at 16:36.

    Super bułeczki!!!! Polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, bułeczki

    Zgłoszony przez Gladzinka na sierpnia 27, 2016 at 11:19.

    Świetny przepis, bułeczki pyszne bardzo przypominają nam bułeczki holenderskie. Z maselkiem i wędliną to już prawdziwy rarytas. Mają niestety jedną wadę - szybko znikają z talerza  Cooking 7

    Dzięki za przepis  pozdrawiam

     

    Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą unieść tylko silne charaktery.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze