Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Biszkopt
- 6 jajek
- 190 gramów cukru
- 190 gramów mąki, tortowej
- 3 łyżeczki kakao, ciemnego, gorzkiego
Masa
- 0,5 litra śmietany 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 gramów mascarpone
- 1 śmietan fix, opcjonalnie
Dodatki
- 1 puszka karmelu
- wiśnie drylowane
- migdały w płatkach
5
Przygotowanie
- Założyć motylek. Naczynie musi być całkowicie suche i czyste.
Wbić białka, ubić na sztywną pianę - 4 min / obr. 3.5 (lub do czasu aż piana będzie sztywna) - nie zakładać miarki podczas ubijania. Nie zmniejszając obrotów dodawać pod koniec ubijania stopniowo cukier.
Ubijać kolejne 2 min / obr. 3.5
Włączyć mieszanie - 1 min / obr. 3 -dodać po kolei żółtka.
Na koniec dodać mąkę z kakao i mieszać 30 sek / obr. 1.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec do suchego patyczka w temperaturze 190 stopni (ok 30 min)
Po ostudzeniu przeciąć na pół - W trakcie pieczenia biszkoptu.
Śmietanę (musi być bardzo zimna z lodówki) lekko ubić (motylek, obr. 3 - bez miarki - czas dostosować - obserwować konsystencję przez otwór).
Dodać cukier wanilinowy, cukier puder i śmietan fix. Ubić na sztywno (motylek, obr. 3 - bez miarki - czas dostosować - obserwować konsystencję przez otwór).
Włączyć mieszanie - 1 min / obr. 2 - w tym czasie dodawać stopniowo serek mascarpone.
Masę przełożyć do miski i włożyć do lodówki na 15 min. - Przecięty na pół biszkopt skropić delikatnie sokiem z wiśni (można dodać odrobinę alkoholu - wedle preferencji).
Na dolnej części ułożyć drylowane wiśnie.
Nałożyć schłodzony krem.
Przykryć drugą warstwą biszkoptu.
Posmarować karmelem i posypać migdałami (lub inne wybrane bakalie).
Przechowywać w lodówce.
Biszkopt
Masa
Łączenie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa zawsze piekę biszkopt bez proszku. Na...
Ja zawsze piekę biszkopt bez proszku. Na przepisowni podobny przepis na biszkopt jest, tylko jasny i z 5 jaj (mój idealny biszkopt). Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i upuszczam na podłogę z wysokości 50 cm
Mam wiśnie, to muszę coś podziałać, bo jutro specjlny gość do mnie przyjedzie
mtyska:do prawdziwego biszkoptu nie dodaje się...
mtyska:do prawdziwego biszkoptu nie dodaje się proszku do pieczenia. To kwestia dobrego ubicia jajek. Ja robię bez proszku i rośnie, ale to oczywiście jak kto woli...
Rewelacje, bardzo proste a przepyszne. Nawet...
Rewelacje, bardzo proste a przepyszne. Nawet dzieciom, które nie jedzą wiśni smakowało. Za poradą dodoałam do biszkoptu proszek
mtyska: Niestety, bez proszku nie rośnie :/ A...
mtyska: Niestety, bez proszku nie rośnie :/ A naprawdę pięknie się wyrobiło, ciasto wzorowo "oddychało", a tu zonk. Więc 1 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia zdecydowanie potrzebne.
Wygląda super! Właśnie będę testować, ale na...
Wygląda super! Właśnie będę testować, ale na moje oko brakuje proszku do pieczenia 😳
Niebo w gębie!!!
Niebo w gębie!!!
Jaka to jest "średnia"? Poproszę o wymiary...
Jaka to jest "średnia"? Poproszę o wymiary blachy.
Bardzo dobry tylko trzeba mniej ciasto posłodzić...
Bardzo dobry tylko trzeba mniej ciasto posłodzić bo jak dałam wiśnie drylowane, które są bardzo słodkie i karmel to jest sama słodycz
Przepyszny.......Polecam
Przepyszny.......Polecam
I zrobilam, pycha......
I zrobilam, pycha......
dominika32 napisał:...
1 min / obr. 3
To jest przepis na średnią blachę.
Włączyć mieszanie? czyli?...
Włączyć mieszanie? czyli?
Jaka wielkość blachy najlepsza?
Pycha
Pycha
Wygląda ciekawie, na pewno zrobię!!!