3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Natchnienie - biszkopt z wiśniami


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 190 gramów cukru
  • 190 gramów mąki, tortowej
  • 3 łyżeczki kakao, ciemnego, gorzkiego

Masa

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 gramów mascarpone
  • 1 śmietan fix, opcjonalnie

Dodatki

  • 1 puszka karmelu
  • wiśnie drylowane
  • migdały w płatkach
5

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Założyć motylek. Naczynie musi być całkowicie suche i czyste.

    Wbić białka, ubić na sztywną pianę - 4 min / obr. 3.5 (lub do czasu aż piana będzie sztywna) - nie zakładać miarki podczas ubijania. Nie zmniejszając obrotów dodawać pod koniec ubijania stopniowo cukier.

    Ubijać kolejne 2 min / obr. 3.5

    Włączyć mieszanie - 1 min / obr. 3 - dodać po kolei żółtka.

    Na koniec dodać mąkę z kakao i mieszać 30 sek / obr. 1.

    Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec do suchego patyczka w temperaturze 190 stopni (ok 30 min)

    Po ostudzeniu przeciąć na pół
  2. Masa
  3. W trakcie pieczenia biszkoptu.

    Śmietanę (musi być bardzo zimna z lodówki) lekko ubić (motylek, obr. 3 - bez miarki - czas dostosować - obserwować konsystencję przez otwór).

    Dodać cukier wanilinowy, cukier puder i śmietan fix. Ubić na sztywno (motylek, obr. 3 - bez miarki - czas dostosować - obserwować konsystencję przez otwór).

    Włączyć mieszanie - 1 min / obr. 2 - w tym czasie dodawać stopniowo serek mascarpone.

    Masę przełożyć do miski i włożyć do lodówki na 15 min.
  4. Łączenie
  5. Przecięty na pół biszkopt skropić delikatnie sokiem z wiśni (można dodać odrobinę alkoholu - wedle preferencji).

    Na dolnej części ułożyć drylowane wiśnie.

    Nałożyć schłodzony krem.

    Przykryć drugą warstwą biszkoptu.

    Posmarować karmelem i posypać migdałami (lub inne wybrane bakalie).



    Przechowywać w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Niebo w gębie!!!

    Zgłoszony przez kdk69 na lutego 25, 2017 at 16:29.

    Niebo w gębie!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaka to jest "średnia"? Poproszę o wymiary...

    Zgłoszony przez CocaCola na stycznia 21, 2017 at 07:20.

    Jaka to jest "średnia"? Poproszę o wymiary blachy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry tylko trzeba mniej ciasto posłodzić...

    Zgłoszony przez KOna na grudnia 23, 2016 at 17:03.

    Bardzo dobry tylko trzeba mniej ciasto posłodzić bo jak dałam wiśnie drylowane, które są bardzo słodkie i karmel to jest sama słodycz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny.......Polecam

    Zgłoszony przez edytka_33 na grudnia 6, 2016 at 11:41.

    Przepyszny.......PolecamCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I zrobilam, pycha......

    Zgłoszony przez Ania25 na listopada 13, 2016 at 17:16.

    I zrobilam, pycha......Smile

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dominika32 napisał:...

    Zgłoszony przez Jaginek na listopada 8, 2016 at 12:20.

    dominika32 napisał:
    Włączyć mieszanie? czyli?

    Jaka wielkość blachy najlepsza?




    1 min / obr. 3



    To jest przepis na średnią blachę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Włączyć mieszanie? czyli?...

    Zgłoszony przez dominika32 na listopada 7, 2016 at 19:07.

    Włączyć mieszanie? czyli?

    Jaka wielkość blachy najlepsza?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez arym na listopada 5, 2016 at 20:28.

    Pycha Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda ciekawie, na pewno zrobię!!!

    Zgłoszony przez Ania25 na listopada 5, 2016 at 19:08.

    Cooking 7Wygląda ciekawie, na pewno zrobię!!!

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze