3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

najlepsza chałka na świecie


Wydrukuj:
4

Składniki

15 plaster/plastry/plastrów

ciato drożdżowe

  • 25 gr masła
  • 250 ml mleka
  • 40 gr drożdży świeżych
  • 80 gr cukru
  • 600 gr mąki
  • 1 łyżeczka soli

+

  • 60 ml wina białego
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    najlepsza chałka na świecie
  1. Podgrzej mleko, drożdże i masło + 20 gr cukru  w naczyniu  miksującym , nastaw na 2,5 minuty / 37stopni /  na 2.

    Dodaj mąkę, sól, wino białe i resztę cukru, nastaw na 3 min Dough mode

    Przełóż ciasto do miski, przykryj i zostaw na 1 h do wyrośnięcia.

    Podziel ciasto na 3 części, i rozwałkuj każdą część na długość 50-60 cm i zapleć w warkocz, kładąc na papier do pieczenia, na blazkę.  Rozbij jajko i rozbełtaj widelcem, pędzlem wysmaruj chalkę jajkiem. Chałkę możesz posypać dużymi kryształkami cukru lub płatkami migdałowymi. Pozostaw na 20 min do wyrośnięcia w temeraturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik na 180 stpni i piecz około 30 min. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie zawiodłam się   Chałka

    Zgłoszony przez pariscope na maja 17, 2014 at 01:21.

    Nie zawiodłam się Cooking 7  Chałka rzeczywiście jest  pyszna, ale wyszła ogromna. Następnym razem zrobię dwie mniejsze chałki z tej porcji.

    Dopiero podczas pieczenia zorientowałam się, że w tym cieście nie ma ani jednego jajka, mimo to ciasto wyszło pulchne i delikatne. Pycha tmrc_emoticons.)

    -------------------------------------------------------------------------------------------------

    Marta

    Mój blog kulinarny (nieuwzględniający Closed lid), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi fajnie, na pewno

    Zgłoszony przez klaudiszja na sierpnia 11, 2013 at 18:39.

    Brzmi fajnie, na pewno wypróbuję.

    I małe pytanie od laika, co daje białe wino dodane do tej chałeczki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze