3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Murzynek-szybki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

  • 250 g margaryny lub masła
  • 4 łyżki kakao ciemne
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 3 jajka duże
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowania cukier waniliowy
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczki przyprawy do piernika, opcjonalnie
  • 6
    37min
    Czas całkowity 37min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do naczynia  miksujacego włożyć 250 g margaryny lub masła pokrojonego na kawałki,  dodać 4 łyżki kakao,100g cukru, 4 łyżki wody. Zamknąć naczynie, podgrzać składniki czas 3 min/ 60 C/ obroty 2.

    Nałożyć motylek, wbić 3 jajka, zamknąć pokrywe, ubijac czas 2 min/ obroty 4.

    Zdjąć motylek, dodać 340g mąki,  2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 1 lyzeczke imbiru mielonego. 

    Można dodac rodzynki lub inne bakalie wg uznania.

    Zamknąć naczynie miksujace, wymieszać czas 2 min/ obroty 3.

    Przełożyć do wysmarowanej blachy okrągłej, piec okolo 30 minut, sprawdzac patyczkiem.

    Smacznego

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można uzyc dowolnych bakali typu rodzynki, wiórki kokosowe. Konzystencja ciasta powinna być gęstej śmietany.  Jeśli ciasto jest za gęste,  dodac troche wody i wymieszac.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Niestety ciasto nie wyszło. Jest glutowate, w...

    Zgłoszony przez agniesszzka82 na grudnia 3, 2016 at 14:17.

    Niestety ciasto nie wyszło. Jest glutowate, w ogóle nie wyrosło. Nie polecam. Uwaga na ten przepis!!! Zmarnowanie składników!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no sorry ale nie

    Zgłoszony przez sasia na lipca 8, 2016 at 23:30.

    no sorry ale nie polecam,glina jakas wyszla 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ups! wlasnie ciast weszlo do

    Zgłoszony przez sasia na lipca 8, 2016 at 20:30.

    ups! wlasnie ciast weszlo do piekarnika i mialo jakas taka gumowata konsystencje  tmrc_emoticons.~

    i dopiero teraz przeczytalam komentarze ....tez sie zastanawiam co z tego bedzie  Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety pierwsze ciasto

    Zgłoszony przez dzastina85 na lutego 28, 2016 at 21:40.

    Niestety pierwsze ciasto które mi nie wyszło  tmrc_emoticons.(

    Jestem laikiem i jak do tej pory wszystko wychodziło.

    Jak dla mnie niepełny przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Murzynek murzynkowaty

    Zgłoszony przez Limonka na lutego 26, 2016 at 20:45.

    Murzynek murzynkowaty tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciato zupełnie nie wyszło,

    Zgłoszony przez Apik na stycznia 29, 2015 at 06:17.

    Ciato zupełnie nie wyszło, jest całkiem niesłodkie i nie urosło. Masa byłą tak gęsta, że dodałam ponad pół szklanki wody, żeby nie wyglądało na kruche tylko na ucierane. Nie polecam!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej wielkości ma być

    Zgłoszony przez BETUSIA72 na października 30, 2014 at 13:29.

    Jakiej wielkości ma być forma?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie trzeba, jesli

    Zgłoszony przez emciapa na października 18, 2014 at 21:21.

    Nie trzeba, jesli rozpuszczamy na 37 do 40 stopni, ona bedzie letnia. Ciasto robila moja 12-sto letnia corka. Dzieci nie maja cierpliwosci do czekaniatmrc_emoticons.)) Zycze smacznegotmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy masę przed wbiciem jajek

    Zgłoszony przez zyber na października 6, 2014 at 09:00.

    Czy masę przed wbiciem jajek należy wystudzić? Czy wszystko dodajemy do goracej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze