3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Murzynek jak u mamy


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 3 łyżek Dżemu lub powideł
  • 1 jajko
  • 120 g masła, Wykonanego w TM
  • 320 g mąki pszennej, U mnie 450
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g mleka
  • 3 łyżek kakao
  • 220 g cukier
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Murzynek jak u mamy
  1. W Blokada naczynia miksującego za pomocą motylka ubić jajko, cukier i masło 1 min/obr. 4

    Zgarnąć masę ze ścianek. 

    Do Blokada naczynia miksującego dodać mąkę, sodę i mleko. Mieszać 1 min/obr. 2

    Następnie dodajemy kakao i dżem lub powiodła. Mieszamy 1 min/obr. 2

    Ciasto przelewamy na blachę ok 30x40 cm. Pieczemy ok 40 min w 200 st.

    Posypujemy wierzch cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast masła można użyć pół kostki margaryny. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Motylek zostaje do końca w naczyniu czy po ubiciu...

    Zgłoszony przez Adrijah na marca 8, 2017 at 16:25.

    Motylek zostaje do końca w naczyniu czy po ubiciu jajka z cukrem i masłem mam go wyjąć?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam wczoraj to ciasto ale

    Zgłoszony przez Nikola79 na września 23, 2016 at 20:31.

    robiłam wczoraj to ciasto ale nie podbiło wogóle mojego serca niestety , robiłam nie raz murzynka ale ten wyjatkowo dziwny wyszedł tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze