3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Murzynek bezglutenowy


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 330 g cukru
  • 220 g masła, pokrojone na kawałki
  • 5 g kakao
  • 90 g wody
  • 270 g mąki jaglanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka, oddzielone białka od żółtek
  • 1 szczypty soli

Polewa

  • 60 g cukru
  • 200 g masy na ciasto
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do naczynia miksującego odważyć masło, cukier, kakao i wodę ustawić 5 minut/70°C/obr. 2.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie, odważyć do niego 180 gprzygotowanej masy, dodać 60 g cukru, wymieszać i odstawić.
  3. Do wystudzonej masy w naczyniu miksującym dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka ucierać 1 min/obr.6. Przełożyć do dużej miski. Umyć i dokładnie wysuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać 3 min/obr.3,5.
  5. Do ubitych białek dodać ciasto i wymieszać
    20 s/obr.2. Opcjonalnie można przełożyć pianę z białek do miski z ciastem i delikatnie wymieszać ręcznie.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej i piec 50 min w temp. 180°C. Po ostudzeniu ciasto polać przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto można przygotować w wersji bez nabiału i bez glutenu.
Zastąp masło margaryną wegańską lub masłem bez laktozy, a mąkę krupczatkę zmielonymi wcześniej płatkami owsianymi bezglutenowymi.

Jeśli masz drugie naczynie miksujące to w pkt.3 nie wyjmuj ciasta, tylko ubij białka w drugim naczyniu, a w pkt.5 dodać ciasto z naczynia do ubitych białek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy