thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 12/19/21
zmieniono dnia: 02/22/22

Składniki

Ciasto

  • 330 g cukru
  • 220 g masła, pokrojone na kawałki
  • 5 g kakao
  • 90 g wody
  • 270 g mąki jaglanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka, oddzielone białka od żółtek
  • 1 szczypty soli

Polewa

  • 60 g cukru
  • 200 g masy na ciasto

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do naczynia miksującego odważyć masło, cukier, kakao i wodę ustawić 5 minut/70°C/obr. 2.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie, odważyć do niego 180 gprzygotowanej masy, dodać 60 g cukru, wymieszać i odstawić.
  3. Do wystudzonej masy w naczyniu miksującym dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka ucierać 1 min/obr.6. Przełożyć do dużej miski. Umyć i dokładnie wysuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać 3 min/obr.3,5.
  5. Do ubitych białek dodać ciasto i wymieszać
    20 s/obr.2. Opcjonalnie można przełożyć pianę z białek do miski z ciastem i delikatnie wymieszać ręcznie.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej i piec 50 min w temp. 180°C. Po ostudzeniu ciasto polać przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.

Porady

Ciasto można przygotować w wersji bez nabiału i bez glutenu.
Zastąp masło margaryną wegańską lub masłem bez laktozy, a mąkę krupczatkę zmielonymi wcześniej płatkami owsianymi bezglutenowymi.

Jeśli masz drugie naczynie miksujące to w pkt.3 nie wyjmuj ciasta, tylko ubij białka w drugim naczyniu, a w pkt.5 dodać ciasto z naczynia do ubitych białek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Murzynek bezglutenowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: