3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffinki dyniowe z jabłkiem i cynamonem


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 190 g oleju słonecznikowego bądź rzepakowego
  • 200 g puree z dyni, (przepis na puree z dyni dostępny na przepisowni)
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 150 g jabłek, obranych, pokrojonych na ćwiartki i wydrażonych
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypty soli
  • 10 g cukru trzcinowego Demerara, (do posypania)
  • 6
    30min
    Czas całkowity 7min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C

  2. Do Blokada naczynia miksującego wkładamy jabłka i rozdrabniamy 4s/obr 4

  3. Dodać wszystkie mokre składniki (jajka, puree z dyni, olej) i wymieszać 10c/obr     3Obroty wsteczne

  4. Do dużej miski wsypać suche składniki, wymieszać łyżką (jeśli nie mamy odmierzonych składników,     to polecam postawienie miski na Blokada naczynia miksującego i użycie wagi TM)

  5. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość Blokada naczynia miksującego i wymieszać łyżką do       połączenia składników.

  6. Ciasto wlać do foremek muffinkowych do 3/4 wysokości, posypać cukrem trzcinowym demerara.

  7. Piec 20-25 min na termoobiegu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Purre z dyni

1. Pokrojony na kawałki miąższ z dyni włożyć do Blokada naczynia miksującego i gotować 18 min/obr 2/temp Varoma. Zamiast miarki ustawić na pokrywce koszyczek).

2. Zmiksować 10 s/obr 6.

Ostudzone puree można użyć od razu po przygotowaniu, bądź przelać do słoików i zapasteryzować (20 min. w piekarniku na 150 st. C) lub zamrozić. 

Z 1kg miąższu po odparowaniu wody wychodzi ok 600g puree.

Purre jest doskonałe do wypieków zarówno słodkich jak i wytrawnych (chleb, bułki). 

Przepis pochodzi z blogu www.mojewypieki.pl


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis bardzo dobry ale dałabym mniej proszku do...

    Zgłoszony przez AGATABK na lutego 1, 2017 at 18:28.

    Przepis bardzo dobry ale dałabym mniej proszku do pieczenia i więcej jabłek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gratuluję przepisu ! muffinki

    Zgłoszony przez wiesia w na listopada 17, 2015 at 18:06.

    gratuluję przepisu ! muffinki wyglądają smakowicie  tmrc_emoticons.)

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze