Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 190 g oleju słonecznikowego bądź rzepakowego
- 200 g puree z dyni, (przepis na puree z dyni dostępny na przepisowni)
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 150 g jabłek, obranych, pokrojonych na ćwiartki i wydrażonych
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypty soli
- 10 g cukru trzcinowego Demerara, (do posypania)
-
6
30min
Czas całkowity 7minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C
Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy jabłka i rozdrabniamy 4s/obr 4
Dodać wszystkie mokre składniki (jajka, puree z dyni, olej) i wymieszać 10c/obr 3
"Obroty wsteczne"
Do dużej miski wsypać suche składniki, wymieszać łyżką (jeśli nie mamy odmierzonych składników, to polecam postawienie miski na
"Blokada naczynia miksującego" i użycie wagi TM)
Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość
"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto wlać do foremek muffinkowych do 3/4 wysokości, posypać cukrem trzcinowym demerara.
Piec 20-25 min na termoobiegu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Purre z dyni
1. Pokrojony na kawałki miąższ z dyni włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i gotować 18 min/obr 2/temp Varoma. Zamiast miarki ustawić na pokrywce koszyczek).
2. Zmiksować 10 s/obr 6.
Ostudzone puree można użyć od razu po przygotowaniu, bądź przelać do słoików i zapasteryzować (20 min. w piekarniku na 150 st. C) lub zamrozić.
Z 1kg miąższu po odparowaniu wody wychodzi ok 600g puree.
Purre jest doskonałe do wypieków zarówno słodkich jak i wytrawnych (chleb, bułki).
Przepis pochodzi z blogu www.mojewypieki.pl
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepis bardzo dobry ale dałabym mniej proszku do...
Przepis bardzo dobry ale dałabym mniej proszku do pieczenia i więcej jabłek
gratuluję przepisu ! muffinki
gratuluję przepisu ! muffinki wyglądają smakowicie
wiesia w