Tu jesteś:
4
Składniki
18 porcja/porcje/porcji
Muffinki bananowe z czekoladą - najlepsze!
- 90 gramów masła
- 3 duże banany, dojrzałe
- 1 jajko
- 130 gramów jogurtu naturalnego
- 220 gramów mąki pszennej tortowej, Można wymieszać np z orkiszową
- 80 gramów cukru, Lub ksylitolu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- szczypta soli
- 1 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 gramów gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao
-
6
1h 5min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 90g masła, rozpuścić - 3 min. / 37st.C / obr. 1
- Dodać 3 duże banany, dojrzałe, pokrojone na kawałki
- Do naczynia miksującego wbić 1 jajko
- Dodać 130g jogurtu naturalnego.
Wymieszać 15 sek. / - / obr. 4 - Dodać 220g mąki pszennej
- Dodać 80g cukru lub ksylitolu
- Dodać:
2 łyżeczki cukru waniliowego
Szczyptę soli
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
Wymieszać 30 sek. / - / obr. 4 - 100 g gorzkiej czekolady grubo posiekać i wrzucić do ciasta.
Wymieszać na obrotach wstecznych 30 sek. / - / obr. 4."Obroty wsteczne"
W razie potrzeby dokładniej wymieszać kopystka. - Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości foremki. Pięć 20-25 min (do suchego patyczka) w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu, odczekać 5min i wyciągnąć muffinki z foremek.
Smacznego ♡
Rozgrzać piekarnik do 180 st C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można dodać mniej cukru, zwłaszcza jeśli Banany są bardzo dojrzałe. Cukier można zastąpić ksylitolem.
Czekoladę można rozdrobnić w TM ale ja wolę większe kawałki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz