3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mrowisko


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto

  • szczypta soli
  • ok 500 g mąki, w zasadzie tyle ile wchłoną jajka
  • 5 jajek
5

Przygotowanie

  1. 1.Do Blokada naczynia miksującego wbić całe jajka i włączyć Ciasto i dosypywać mąkę, aż do uzyskania gęstego i zwartego ciasta.   

     2. odłożyć na 30 minut aby odpoczęło.   3. z ciasta odkrawać kawałki do wałkowania.   4. wałkować na natłuszczonym olejem blacie, jak najcieniej się da. ciasto ma być niemalże przezroczyste.Ciasto im cieniej rozwałkowane tym lepiej, wtedy faworki wychądzą bardziej spuchnięte i chrupiące.  5. radełkiem lub nożem wykrawać różne kształty (trójkąty, kwadraty, paski ) jak na faworki  6. smażyć w dość głębokim oleju na złoty kolor.  7. po usmażeniu odsaczyć z nadmiaru oleju na papierze kuchennym.   8. tak przygotowane faworki układać warstwami, polać płynnym miodem lub golden syropem, posypać rodzynkami, makiem i wiórkami kokosowymi, i tak układać kolejne warstwy aż utworzy się kopczyk tmrc_emoticons.) SMACZNEGO
  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jest to litewski smakołyk znany na suwalszczyźnie. Dziś po raz pierwszy w moim wykonaniu i smakuje tak samo jak pamiętam je z dzieciństwa tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • im cieniej rozwałkowane, tym

    Zgłoszony przez lidien na stycznia 18, 2013 at 11:37.

    im cieniej rozwałkowane, tym bardziej bąblowate i chrupiące tmrc_emoticons.) takie ma właśnie być tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi wyszło bardzo bąblowate

    Zgłoszony przez megr07 na grudnia 23, 2012 at 20:52.

    Mi wyszło bardzo bąblowate ale pycha. POLECAM!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepraszam, z pośpiechu nie

    Zgłoszony przez lidien na sierpnia 10, 2012 at 17:35.

    przepraszam, z pośpiechu nie podałam, ale oczywiście wyrabianie ciasta Ciasto czas 3 min. lub dłużej jeśli to konieczne. trzeba badać gęstość ciasta tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a gdzie czas wyrabiania

    Zgłoszony przez luis84 na sierpnia 10, 2012 at 16:23.

    tmrc_emoticons.( a gdzie czas wyrabiania ciasta i obroty ? chciałam zrobić ale brak najważniejszego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze