3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mokre ciasto marchewkowe z orzechami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Mokre ciasto marchewkowe z orzechami

  • 4 jajka
  • 150 gramy cukru
  • 1 cytryna, osobno sok i starta skórka z całej cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego, lub przyprawy do piernika
  • 1 szczypty soli
  • 3 łyżki mąki pszennej, może być też orkiszowa
  • 250 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 250 g marchewki, obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło, do wysmarowania tortownicy

lukier

  • 1 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżek wody, najlepiej wrzątku
  • 80 gramów cukru pudru, zwykly cukier zmielić w suchym i czystym TM 10s/obr. 10
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do suchego i czystego Blokada naczynia miksującego wsypać orzechy i zmielić 10 s/obr. 5

    Przełożyć do innego naczynia.

    Do Blokada naczynia miksującego włożyć marchew, zmielić 10s/obr. 5

    Nastawić piekarnik na 100*

    Tortownice wysmarować masłem, odstawić.

    Dołożyć do orzechów.

    Naczynie umyć o osuszyć.
  2. Do Blokada naczynia miksującego włożyc żółtka i cukier ubić 50s/obr. 4.
    Dodać skok z cytryny, skórkę z cytryny, cynamon zmielone orzechy i marchew. Wymieszać 40s/obr. 2.

    W osobnej miseczce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.

    Nastawić 50s/obr. 2 i w trakcie pracy dodawać przez otwór w pokrywie na zmiane po łyżce piany z białek i mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia.

    W razie konieczności wymieszaćć wszystko dokładnie kopystką.
  3. Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 100* piekarnika i podnieść temparaturę do 180*. Piec 50 minut. Odtawić na 15 minut do przestudzenia.
  4. Składniki na lukier wymieszkać w miseczce do rozpuszczenia cukru. Rozprowadzić lukier na cieście.

    Ciasto podawac jako deser do kawy lub herbaty tmrc_emoticons.;)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis zawiera błędy. Nagle pojawia się piana...

    Zgłoszony przez Iwaa na sierpnia 10, 2019 at 16:31.

    Przepis zawiera błędy. Nagle pojawia się piana z białek, a wczesniej jest wskazówka, że ubijamy żółtka z cukrem (o białkach nie ma wzmianki) .Poproszę o korektętmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze