 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 10min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Mokre ciasto marchewkowe z orzechami
- 4 jajka
- 150 gramy cukru
- 1 cytryna, osobno sok i starta skórka z całej cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego, lub przyprawy do piernika
- 1 szczypty soli
- 3 łyżki mąki pszennej, może być też orkiszowa
- 250 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 250 g marchewki, obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło, do wysmarowania tortownicy
lukier
- 1 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżek wody, najlepiej wrzątku
- 80 gramów cukru pudru, zwykly cukier zmielić w suchym i czystym TM 10s/obr. 10
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do suchego i czystego  "Blokada naczynia miksującego"  wsypać orzechy i zmielić 10 s/obr. 5 "Blokada naczynia miksującego"  wsypać orzechy i zmielić 10 s/obr. 5
 Przełożyć do innego naczynia.
 Do "Blokada naczynia miksującego"  włożyć marchew, zmielić 10s/obr. 5 "Blokada naczynia miksującego"  włożyć marchew, zmielić 10s/obr. 5
 Nastawić piekarnik na 100*
 Tortownice wysmarować masłem, odstawić.
 Dołożyć do orzechów.
 Naczynie umyć o osuszyć.
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  włożyc żółtka i cukier ubić 50s/obr. 4. "Blokada naczynia miksującego"  włożyc żółtka i cukier ubić 50s/obr. 4.
 Dodać skok z cytryny, skórkę z cytryny, cynamon zmielone orzechy i marchew. Wymieszać 40s/obr. 2.
 W osobnej miseczce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
 Nastawić 50s/obr. 2 i w trakcie pracy dodawać przez otwór w pokrywie na zmiane po łyżce piany z białek i mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia.
 W razie konieczności wymieszaćć wszystko dokładnie kopystką.
- Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 100* piekarnika i podnieść temparaturę do 180*. Piec 50 minut. Odtawić na 15 minut do przestudzenia.
- Składniki na lukier wymieszkać w miseczce do rozpuszczenia cukru. Rozprowadzić lukier na cieście.
 Ciasto podawac jako deser do kawy lub herbaty 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
              
          
      
                                                                                                                                                                                                            Przyjęcie
                                                                                                                                                                    Urodziny
                                                                                                                                                                                                                        Urodziny dziecka
                                                                                                                                                                                                                        Gotowanie na co dzień
                                                                                                                                                                                                                                                                                        Przepis dla dzieci
                                                                                                                                                                                                                        Bez alkoholu
                                                                                                                                                                                                                                    Deser
                                                                                                                                                                                                                                    Pieczenie
                                                                                                                                                                                                                                    Ciasto
                                                                                                                                                                                                                                    Szwajcarska
                                                                                                                                                                                                                                    
                        
            
                INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Przepis zawiera błędy. Nagle pojawia się piana z białek, a wczesniej jest wskazówka, że ubijamy żółtka z cukrem (o białkach nie ma wzmianki) .Poproszę o korektę