Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Mokre ciasto marchewkowe z orzechami
- 4 jajka
- 150 gramy cukru
- 1 cytryna, osobno sok i starta skórka z całej cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego, lub przyprawy do piernika
- 1 szczypty soli
- 3 łyżki mąki pszennej, może być też orkiszowa
- 250 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 250 g marchewki, obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło, do wysmarowania tortownicy
lukier
- 1 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżek wody, najlepiej wrzątku
- 80 gramów cukru pudru, zwykly cukier zmielić w suchym i czystym TM 10s/obr. 10
-
6
1h 10min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Do suchego i czystego
"Blokada naczynia miksującego" wsypać orzechy i zmielić 10 s/obr. 5
Przełożyć do innego naczynia.
Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć marchew, zmielić 10s/obr. 5
Nastawić piekarnik na 100*
Tortownice wysmarować masłem, odstawić.
Dołożyć do orzechów.
Naczynie umyć o osuszyć. - Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyc żółtka i cukier ubić 50s/obr. 4.
Dodać skok z cytryny, skórkę z cytryny, cynamon zmielone orzechy i marchew. Wymieszać 40s/obr. 2.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Nastawić 50s/obr. 2 i w trakcie pracy dodawać przez otwór w pokrywie na zmiane po łyżce piany z białek i mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia.
W razie konieczności wymieszaćć wszystko dokładnie kopystką. - Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 100* piekarnika i podnieść temparaturę do 180*. Piec 50 minut. Odtawić na 15 minut do przestudzenia.
- Składniki na lukier wymieszkać w miseczce do rozpuszczenia cukru. Rozprowadzić lukier na cieście.
Ciasto podawac jako deser do kawy lub herbaty
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepis zawiera błędy. Nagle pojawia się piana...
Przepis zawiera błędy. Nagle pojawia się piana z białek, a wczesniej jest wskazówka, że ubijamy żółtka z cukrem (o białkach nie ma wzmianki) .Poproszę o korektę