Tu jesteś:
4
Składniki
5 porcja/porcje/porcji
Biszkoptowe spody
- 4 jajka
- 120 g cukier kryształ
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 30 g kakao, niesłodzonego
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli
Frużelina wiśniowa
- 450 g wiśni, świeże lub uprzednio rozmrożone
- 40 g cukru
- 50 g wody
- 15 g skrobi ziemniaczanej
Masa z mascarpone
- 250 g sera mascarpone
- 20 g cukru pudru
-
6
1h 38min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić 4 jajka, dodać 120g cukru i cukier waniliowy, podgrzewać 6 min/37°C/obr. 4
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ponownie ubijać ciasto 6 min/obr. 4. (bez temperatury)
- Dodać wokół motylka mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 4 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.
- Ciasto wyłożyć do przygotowaną blachę, piec 8 min (180°C). Po upieczeniu zdjąć z blachy, zostawić do ostudzenia.
- Krążkiem lub szklanką wyciąć 10 mini spodów do torcików. (Opcjonalnie biszkopty można zwilżyć rozcieńczoną wiśniowką lub rozpuszczonym kakao).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego 50 g wody i 15 g skrobi, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 450 g wiśni, dodać 40 g cukru. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić 5 min/100°C/obr. 1
"Obroty wsteczne" i gotować.
- Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody i skrobi z kubka, ustawić 1 min/95°C/obr. 1 i gotować. Przełożyć do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 250g mascarpone, dodać 20g cukru pudru, wymieszać 30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać 30 s/obr. 3.
- Każdy krążek posmarować warstwą mascarpone. Szprycą utworzyć ozdobny rant. Na środek wyłożyć warstwę ostudzonej frużeliny. Złożyć torcik z 2 krążków, kładąc jeden na drugim.
Biszkopt kakaowy
Frużelina wiśniowa
Masa z mascarpone
Składanie torcików
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Mozna użyć gotowej frużeliny
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz