3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mini torciki


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Biszkoptowe spody

  • 4 jajka
  • 120 g cukier kryształ
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30 g kakao, niesłodzonego
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypty soli

Frużelina wiśniowa

  • 450 g wiśni, świeże lub uprzednio rozmrożone
  • 40 g cukru
  • 50 g wody
  • 15 g skrobi ziemniaczanej

Masa z mascarpone

  • 250 g sera mascarpone
  • 20 g cukru pudru
  • 6
    1h 38min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Biszkopt kakaowy
  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić 4 jajka, dodać 120g cukru i cukier waniliowy, podgrzewać 6 min/37°C/obr. 4
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Ponownie ubijać ciasto 6 min/obr. 4. (bez temperatury)
  4. Dodać wokół motylka mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 4 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.
  5. Ciasto wyłożyć do przygotowaną blachę, piec 8 min (180°C). Po upieczeniu zdjąć z blachy, zostawić do ostudzenia.
  6. Krążkiem lub szklanką wyciąć 10 mini spodów do torcików. (Opcjonalnie biszkopty można zwilżyć rozcieńczoną wiśniowką lub rozpuszczonym kakao).
  7. Frużelina wiśniowa
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego 50 g wody i 15 g skrobi, wymieszać, odstawić.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 450 g wiśni, dodać 40 g cukru. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić 5 min/100°C/obr. 1Obroty wsteczne i gotować.
  10. Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody i skrobi z kubka, ustawić 1 min/95°C/obr. 1 i gotować. Przełożyć do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.
  11. Masa z mascarpone
  12. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 250g mascarpone, dodać 20g cukru pudru, wymieszać 30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać 30 s/obr. 3.
  13. Składanie torcików
  14. Każdy krążek posmarować warstwą mascarpone. Szprycą utworzyć ozdobny rant. Na środek wyłożyć warstwę ostudzonej frużeliny. Złożyć torcik z 2 krążków, kładąc jeden na drugim.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mozna użyć gotowej frużeliny


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy