3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Maślane bułeczki drożdżowe z kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

Maślane bułeczki drożdżowe z kruszonką

Ciasto

  • 20 g drożdży świeżych
  • 200 mleka, ml, ciepłego
  • 4 łyżki cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 80 g masła, roztopionego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Kruszonka

  • 25 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej

dodatkowo

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Zacząć od kruszonki. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone na kawałki i cukier, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, mąkę, jajko, miękkie masło i sól, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na równe części. Formować bułeczki. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20-30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony http://www.tysiagotuje.pl/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy