3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

100 g

Ciasto

  • 480 g mąki
  • 250 g gęstej śmietany
  • 120 g masła
  • 40 g drożdży
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

masa makowa

  • 100 g orzechów włoskich
  • 500 g suchego maku
  • 350 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    masa makowa
  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy,rozdrobnić 3s./obr.6.Przesypac do innego naczynia,odstawić. Zalać rodzynki wrzątkiem,odstawić. Do naczynia miksującego wsypać 250g maku, zmielić 35s./obr.10. Przełożyc do innego naczynia. Czynność powtórzyć z pozostałą częścią maku.Po zmieleniu dodac wcześniej zmieloną część maku,mleko,cukier. Gotować 15min/90 stopni/obrót 3.Dodać rodzynki, zmielone orzechy oraz miód.Wymieszać 5s/obr.4/obroty wsteczne.Odstawić w innym naczyniu do wystygnięcia.Umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
  2. ciasto
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę,cukier,drożdże,śmietanę oraz masło pokrojone na kawałki.Wyrobić ciasto 2min./interwał.Ciasto podzielić na dwie części.Najpierw jedną część rozwałkować,wykroić szklanką krążki,na środek włozyc masę makową.Składać na połowę lekko przyklejając brzeg góry z dołem jednym szczypnięciem.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować góry jajkiem ,posypać cukrem i resztką zmielonych orzechów.Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Z drugą częścią ciasta zrobić to samo.Z tej porcji wychodzi około 95 makowniczek czyli dwie całe blachy.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez AGA POZ na stycznia 2, 2017 at 02:21.

    Moje makowniczkiMoje makowniczki
    Przepyszne, za każdym razem wychodzą rewelacyjnie tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu coś pysznego ! Świetna

    Zgłoszony przez radek na listopada 25, 2015 at 13:14.

    Aniu coś pysznego ! Świetna alternatywa makowca ,ale lepszy i szybszy.Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowne, pyszne, lepszych nie

    Zgłoszony przez jjj200 na listopada 16, 2015 at 11:46.

    Cudowne, pyszne, lepszych nie jadłam  tmrc_emoticons.;) Polecam każdemu! tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze