Składniki
Ciasto
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 50 gramów drożdży
- 100 gramów cukru
- 1 margaryna
- 500 gramów mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego
Masa makowa
- 500 gramów maku
- 150 gramów cukru
- 300 gramów mleka
- 5 jajek
- aromat rumowy lub migdałowy
Masa orzechowa
- 1,5 szklanki mleka/wody
- 200 gramów masła
- 200 gramów cukru
- 200 gramów orzechów włoskich
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Masa makowa:
1. Założyć motylek, jaja ubić z cukrem na parze, 7 min./70 st.C /obr.4
Przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
2. Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, czynność powtórzyć z drugą połową maku.
3. Do naczynia dodać wcześniej rozdrobniony mak i mleko, gotować,
12 min. /90 st. C/ obr.3., odstawić do ostygnięcia.
4. Do maku dodać wystudzone jaja, wymieszać 6s / obr. 4.
5. Masę makową przełożyć do miski.
Ciasto:
1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, 1 łyżkę cukru i wlać śmietanę, podgrzać, 1 min. 30s/37st. C/obr.1.
2. Dodać resztę cukru, mąkę, margarynę, żółtka i jaja, cukier wanilinowy, wyrobić ciasto 2 min./ Interwał.
3. Podzielić je na trzy części, rozwałkować na stolnicy na prostokąty
i wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki
o wymiarach 40 x 24 cm, przekładając masa makową.
4. Ciasto pozostawić na noc w blaszce, a rano upiec.
5. Rozgrzać piekarnik, piec ok. 35 min./ temp. 180 st. C.
6. Na upieczone ciasto można wylać polewę czekoladową i mamy wówczas pyszny makowiec.
7. Ja na wierzch wykładam masę orzechową.
Masa orzechowa:
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, zemleć, 8s./ obr.5
2. Wyłożyć je na patelnię, dodać mleko, masło, cukier i gotować
„na wolnym ogniu”, aż masa zbrązowieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
3. Masę wyłożyć na upieczony i wystudzony makowiec, a gdy wystygnie posypać zmieloną czekoladą.
Ciasta
Porady
Ciasto to może być w dwóch wersjach: jako delikatny makowiec lub makowiec z masą orzechową na wierzchu, która sprawia, że jest pysznym ciastem na święta i na wyjatkowe okazje.
Miecia M.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?