3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowiec z masą orzechową


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 gramów drożdży
  • 100 gramów cukru
  • 1 margaryna
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego

Masa makowa

  • 500 gramów maku
  • 150 gramów cukru
  • 300 gramów mleka
  • 5 jajek
  • aromat rumowy lub migdałowy

Masa orzechowa

  • 1,5 szklanki mleka/wody
  • 200 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 200 gramów orzechów włoskich
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasta
  1. Masa makowa:
    1.    Założyć motylek, jaja ubić z cukrem na parze, 7 min./70 st.C /obr.4
          Przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
     2.  Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, czynność powtórzyć z drugą połową    maku.
    3.     Do naczynia dodać wcześniej rozdrobniony mak i  mleko, gotować,
    12 min. /90 st. C/ obr.3., odstawić do ostygnięcia.
    4.    Do maku dodać wystudzone jaja, wymieszać  6s / obr. 4.
    5.    Masę makową przełożyć do miski.
    Ciasto:
    1.    Do naczynia miksującego włożyć drożdże, 1 łyżkę cukru i wlać śmietanę, podgrzać,  1 min. 30s/37st. C/obr.1.
    2.    Dodać resztę cukru, mąkę, margarynę, żółtka i jaja, cukier wanilinowy, wyrobić ciasto 2 min./ Interwał.
    3.    Podzielić je na trzy części, rozwałkować na stolnicy na prostokąty
           i wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki
          o wymiarach 40 x 24 cm, przekładając masa makową.
    4.    Ciasto pozostawić na noc w blaszce, a rano upiec.
    5.    Rozgrzać piekarnik, piec ok. 35 min./ temp. 180 st. C.
    6.    Na upieczone ciasto można wylać polewę czekoladową i mamy wówczas pyszny makowiec.
    7.    Ja na wierzch  wykładam  masę orzechową.

    Masa orzechowa:
    1.    Do naczynia miksującego włożyć  orzechy, zemleć,  8s./ obr.5
    2.    Wyłożyć je na patelnię, dodać mleko, masło, cukier i gotować
    „na wolnym ogniu”, aż masa zbrązowieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
    3.    Masę wyłożyć na upieczony i wystudzony makowiec, a gdy wystygnie posypać zmieloną czekoladą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto to może być w dwóch wersjach: jako delikatny makowiec lub makowiec z masą orzechową na wierzchu, która sprawia, że jest pysznym ciastem na święta i na wyjatkowe okazje.

Miecia M.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy