3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MAKOWIEC Z BIAŁEK


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g maku
  • 230 g mąki
  • 0,5 kostki margarny, rozpuszczonej
  • 230 g cukru
  • 10 białek

MASA

  • 1 zoltko
  • 50 g wódki
  • 150 g cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 70 g budyń śmietankowy
  • 1 kostki masła
  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. WYKONANIE

    Casto:

    -białka ubić z cukrem - czas 7,5 min. obr.poz.3.5

    -po 3 min. zmniejszyc obroty do poz. 1, dodawać porcjami rozpuszczoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu suchy mak, mieszać delikatnie przy pomocy kopystki

    -upiec w piekarniku - czas 30-40 min.temp 180-200 C

    Krem:

    - założyc motylek, wlać mleko, dodać budyń, wiórki, cukier, zagotować - czas 6min., temp 90 C, obr.poz.2, masę ostudzić

    - masło utrzec z żółtkiem - czas 2 min., obr.4 / z motylkiem / w trakcie dodawać porcjami wystudzoną masę

    - na koniec dodać wódkę, sok z cytryny i wymieszać

    Na koniec:

    ciasto podzielić na 3 części,nasączyć pączem (w/g upodobań) - dużo i przełożyć masą

    - na koniec udekorować polewą czekoladową

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Poprawiłem.

    Zgłoszony przez Yaro na grudnia 22, 2014 at 22:25.

    Poprawiłem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, mam pytanie: czy wódka

    Zgłoszony przez AgaN. na grudnia 22, 2014 at 21:07.

    Witam, mam pytanie: czy wódka z cytryną idzie do masy czy jest to poncz, który dajemy do ciasta?Wybaczcie pytanie ale jestem początkującym kucharzem tmrc_emoticons.;)pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam, smaczny i szybki

    Zgłoszony przez krzesz65 na stycznia 5, 2012 at 20:11.

    Upiekłam, smaczny i szybki przepis. Nie żałujcie ponczu do ciasta, ja dałam chyba za mało, więc było twardawe. Moje domowe łasuchy i tak wszystko zjadły a następnym razem podleję je solidniej tmrc_emoticons.;) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mak zwykły suchy, a budyń w

    Zgłoszony przez Yaro na grudnia 29, 2011 at 12:19.

    Mak zwykły suchy, a budyń w proszku, ale trzeba go ugotować z wiórkami - to już jest w opisie. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mak ma byc zwykly czy

    Zgłoszony przez pepel75 na grudnia 28, 2011 at 12:48.

    Mak ma byc zwykly czy zmielony?


    Budyn 70 gr juz gotowy, czy 70gr w proszku?


    Dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze