3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

makowiec z białą czekoladą szybki


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

polewa

  • rozdrobnione orzechy, opcjonalnie
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 białe czekolady

ciasto

  • 4 jajka
  • 350 gramów mąki tortowej
  • 50 gramów mleka
  • 250 gramów cukru
  • 200 gramów masła
  • 1 opakowania cukier waniliowy
  • 1 puszki gotowej masy makowej, np.Bakalland
  • 1 olejek migdałowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Jaja z cukrem utrzeć 3 min/obr 4-5.Dodać masło pokrojone na kawałki i utrzeć 30 sek/obr 6., Dodać resztę składników / mleko mąkę,proszek do pieczenia i olejek migdałowy/i wyrobić 1 min 30 sek/Ciasto. Można jeszcze dodatkowo zmiksować na obr 5-6 przez 30 sek. Ciasto jest dosyć gęste i takie ma być.

    Gotowe ciasto wyłozyć na blaszkę i ułożyć na nim mak z puszki. Najlepiej robić duże kleksy na całości i potem rozprowadzić łyżką.

    Wierzch posypać cukrem waniliowym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 50 - 60 min.

    Ostudzone ciasto polac polewą przygotowaną z roztopionej w śmietance czekolady. Można posypać rozdrobnionymi orzechami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Makowiec robiłam wielokrotnie, zawsze wychodzi. Jest bardzo szybki i smaczny. Do ciasta można dodać dowolny olejek zapachowy albo nie dodawać wcale.Polewę przygotowuję w garnuszku na kuchence. Na dno małego garnka wlewam smietanke, dodaje połamana na kostki czekolade i mieszam do rozpuszczenia składników.

Smacznego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy