3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

makowiec z białą czekoladą szybki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

polewa

  • rozdrobnione orzechy, opcjonalnie
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 białe czekolady

ciasto

  • 4 jajka
  • 350 gramów mąki tortowej
  • 50 gramów mleka
  • 250 gramów cukru
  • 200 gramów masła
  • 1 opakowania cukier waniliowy
  • 1 puszki gotowej masy makowej, np.Bakalland
  • 1 olejek migdałowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Jaja z cukrem utrzeć 3 min/obr 4-5.Dodać masło pokrojone na kawałki i utrzeć 30 sek/obr 6. Dodać resztę składników i wyrobić 1 min 30 sek/Dough mode. Ciasto jest dosyć gęste i takie ma być.

    Gotowe ciasto wyłozyć na blaszkę i ułożyć na nim mak z puszki. Najlepiej robić duże kleksy na całości i potem rozprowadzić łyżką.

    Wierzch posypać cukrem waniliowym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 50 - 60 min.

    Ostudzone ciasto polac polewą przygotowaną z roztopionej w śmietance czekolady. Można posypać rozdrobnionymi orzechami.

     

10
11

Porady

Makowiec robiłam wielokrotnie, zawsze wychodzi. Jest bardzo szybki i smaczny. Do ciasta można dodać dowolny olejek zapachowy albo nie dodawać wcale.Polewę przygotowuję w garnuszku na kuchence. Na dno małego garnka wlewam smietanke, dodaje połamana na kostki czekolade i mieszam do rozpuszczenia składników.

Smacznego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy