thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

dodatkowo

  • 100 g Czekolady gorzkiej
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • 3 banany
  • 4 czubate łyżki cukru pudru

ciasto

  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 210 g oleju
  • 250 g mleka 3,2 %
  • 220 g cukru
  • 340 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jajka i cukier włozyc doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ubić  2 min/obr 5

    Dodać resztę składników na ciasto i wymieszać 30s/obr 6

    Ciasto przelac do tortownicy o srednicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.160 stopni ok.55 min./do tzw suchego patyczka/. 

    Umyc i osuszyć naczynie miksujace.

    Po ostygnieciu, z ciasta ściąć wierzch i wydrazyc delikatnie miąższ tak aby zostawic spód i brzegi ciasta na wysokośc ok.2cm.Pozostałe po wydrążeniu kawałki ciasta zachować.

    Czekoladę połamac na kawałki,wrzucic do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i rozdrobnić 5s/obr5 /tak aby powstały małe kawałeczki a nie pył/.

    Śmietanę ubić z 4 łyzkami cukru pudru i śmietan fixem /zamiast smietan fixu mozna uzyć bitą śmietanę w proszku/. Dodać rozdrobniona czekoladę i wymieszać.

    Banany obrac ze skórki /mozna skropić sokiem z cytryny aby nie sciemniały/, przekroic wzdłuż na połówki i ułozyc na wydrążonym ciescie tak, aby pokryc spód ciasta.Na bananach rozłożyc ubitą smietanę formując kopiec.

    Wierzch posypac pozostawionym rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć.

    Ciasto schłodzic w lodówce 30 min.

Porady

Ja śmietanę ubijam ręcznym mikserem ,ale mozna ją ubic w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

Założyć motylek,wlac smietanę ,dodać cukier i smietan fix ubijać na obr 3 do uzyskania własciwej konsystencji. Należy smietane obserwować przez otwór w pokrywie, zeby nie zrobiło sie masło.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kopiec Kreta

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 12, 2018 at 20:00

    pyszny , do masy dodałam serek mascarpone tmrc_emoticons.)

  • grudnia 10, 2017 at 22:02

    Ciasto bardzo dobre, wyrosło wysokie. Dałam 170 cukru bo nie lubię bardzo słodkiego. Zdecydowanie polecam

  • listopada 17, 2016 at 11:41

    letka82 napisał:
    Czy można go zrobić w TM31 czy coś mnie może zaskoczyć?


    Nie mam i nie miałam TM31 ,ale myslę, że nie powinno być problemu

  • listopada 3, 2016 at 14:16

    Czy można go zrobić w TM31 czy coś mnie może zaskoczyć?

  • października 22, 2016 at 21:10
    5.0

    musiałam dłużej piec ciasto, ale efekt końcowy rewelacyjny ! polecam tmrc_emoticons.)

  • września 22, 2016 at 14:56

    Polecam!!! Sądziłem, że ten chemiczny z torebki będzie trudno podrobić....lecz miło się zdziwiłem, gdyż z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" w smaku wyszedł nieziemsko lepiej!

  • czerwca 28, 2016 at 22:10

    [[wysiwyg_imageupload:2669:]]

    Przepis wypróbowałam,ciasto wychodzi duże i pulchne,śmietanę z cukrem pudrem ubiłam mikserem na koniec dodałam przestudzoną żelatynę ,którą rozpuściłam w 1/3 szklanki gorącej wody,na koniec do masy dodałam pokrojoną gorzką czekoladę ,wierzch ciasta polałam polewą czekoladową.Polecam przepis.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: