Tu jesteś:
4
Składniki
30 porcja/porcje/porcji
LEBKUCHEN - pierniczki z lukrem
- 85 g migdałów, ze skórką
- 250 g mąki pszennej
- 300 g miodu
- 85 g masła
- 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
-
6
1h 0min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do
wsypać migdały , zmielić 10s/ob7
Przesypać do miski, odstawić.
Dowłożyć miód i masło, rozpuścić 3m/60°C/obr2
Pozostawić do przestudzenia składników
Dodać pozostałe składniki , wymieszać 3m/
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną).
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche i twarde). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem .
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz