Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Kołacz, rurka drożdzowa, kurtosz
- 260 g mąki orkiszowa biała
- 110 g mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2-3 łyżek cukru, lub 15 g
- 1 jajko
- 30 g masła
- szczypty soli
-
6
17h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia wkładamy: drożdże mleko i cukier- podgrzać 2,5 min 37stopni obt 1
Dodać mąkę masło jajko, sól
Wyrobić 2 minuty interwał
Jak będzie za luźne dodać łyżkę / 2 łyżki mąki i 1 min interwał
Pozostaw w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, przynajmniej na godzinę,
Wałkujemy i tniemy na paseczki ok 2-3 cm Bierzemy wałek kuchenny, rurki po ręcznikach papierowych, brulion i zawijamy w folię aluminiową. Owijamy wałek paseczkami tak, aby zachodziły na siebie. Dociskamy,
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami jakie chcemy,
Np.:
1. w cukrze i cynamonie
2. w orzechach (50 g orzechów zmielonych jakie mamy : migdały włoskie plus 25 cukru)
włożyć do piekarnika na 10-15 min w 180 stopniach najlepiej pionowo
Po upieczeniu można posmarować nutellą w środku – u mnie dzieci lubią najbardziej (sama też)
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz