3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Karpatka z polewą czekoladową.


Wydrukuj:
4

Składniki

21 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 250 g wody
  • 125 g masła lub margaryny Kasia
  • 140 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń

  • 500 g mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Masa budyniowa

  • 160 g cukru
  • 125 g masła
  • 3-5 kropli aromatu rumowego lub arakowego
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkie czekolady, o zawartości min. 50% kakao
  • 50 g masła
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło lub margarynę Kasię
    2. Gotować 4 min/100°C/obr. 2.
    3. Dodać mąkę,
    4. Wymieszać 30 s/obr. 3. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do całkowitego ostudzenia (min. 1 godz.).
    5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
    6. Zawartość naczynia miksującego wymieszać 1 min 10 s/obr. 3, w tym czasie stopniowo dodawać jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
    7. Dodać proszek do pieczenia.
    8. Wymieszać 15 s/obr. 3.
    9. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Połowę ciasta wyłożyć do formy i rozprowadzić na dnie za pomocą łyżki. Piec ok. 20-25 min (200°C), aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
    10. Upieczone ciasto delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia.
    11. Formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Drugą połowę ciasta wyłożyć do formy i rozprowadzić za pomocą łyżki. Piec ok. 20-25 min (200°C), aż ciasto będzie miało złoty kolor.
    12. Upieczony drugi blat ciasta delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia.
  2. Budyń
  3. 13. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtko.
    14. Wymieszać 10 s/obr. 5 (żeby nie było grudek).
    15. Gotować 10-12 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do miski, odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 1,5 godz.).
  4. Masa budyniowa
  5. 16. Do naczynia miksującego wsypać cukier.
    17. Zmielić 15 s/obr. 10.
    18. Zgarnąć cukier puder kopystką na dno naczynia, włożyć masło i cukier waniliowy.
    19. Wymieszać 1 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie wymieszać 3 min/obr. 2.5, w tym czasie stopniowo dodawać po łyżce ostudzony budyń przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
    20. Masę przemieszać kopystką, dodać aromat.
    21. Wymieszać 30 s/obr. 5.
    22. Powstały krem wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim blatem. Umyć naczynie miksujące.
  6. Polewa czekoladowa
  7. 23. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę.
    24. Rozdrobnić 5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
    25. Dodać masło.
    26. Podgrzewać 4 min/70°C/obr. 2.
    27. Powstałą polewą polać karpatkę. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
    28. Podawać po schłodzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Now tetris with your friends in this super fun...

    Zgłoszony przez Nanisa na grudnia 20, 2022 at 11:33.

    Now tetris with your friends in this super fun puzzle game


    Players drop tetrimino pieces into the Matrix tower. You know what to do. Another piece is up. Turn. Rotate again. Move and drop it… Score points by completing horizontal lines and race to complete special challenges on achievement cards for bonus points! Place specific pieces to match the symbols on your Matrix tower to earn more coins. Who will overcome the championship?!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze