thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
21 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 05/28/22
zmieniono dnia: 11/4/22

Składniki

Ciasto

  • 250 g wody
  • 125 g masła lub margaryny Kasia
  • 140 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń

  • 500 g mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Masa budyniowa

  • 160 g cukru
  • 125 g masła
  • 3-5 kropli aromatu rumowego lub arakowego
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkie czekolady, o zawartości min. 50% kakao
  • 50 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło lub margarynę Kasię
    2. Gotować 4 min/100°C/obr. 2.
    3. Dodać mąkę,
    4. Wymieszać 30 s/obr. 3. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do całkowitego ostudzenia (min. 1 godz.).
    5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
    6. Zawartość naczynia miksującego wymieszać 1 min 10 s/obr. 3, w tym czasie stopniowo dodawać jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
    7. Dodać proszek do pieczenia.
    8. Wymieszać 15 s/obr. 3.
    9. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Połowę ciasta wyłożyć do formy i rozprowadzić na dnie za pomocą łyżki. Piec ok. 20-25 min (200°C), aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
    10. Upieczone ciasto delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia.
    11. Formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Drugą połowę ciasta wyłożyć do formy i rozprowadzić za pomocą łyżki. Piec ok. 20-25 min (200°C), aż ciasto będzie miało złoty kolor.
    12. Upieczony drugi blat ciasta delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia.
  2. Budyń
  3. 13. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtko.
    14. Wymieszać 10 s/obr. 5 (żeby nie było grudek).
    15. Gotować 10-12 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do miski, odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 1,5 godz.).
  4. Masa budyniowa
  5. 16. Do naczynia miksującego wsypać cukier.
    17. Zmielić 15 s/obr. 10.
    18. Zgarnąć cukier puder kopystką na dno naczynia, włożyć masło i cukier waniliowy.
    19. Wymieszać 1 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie wymieszać 3 min/obr. 2.5, w tym czasie stopniowo dodawać po łyżce ostudzony budyń przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
    20. Masę przemieszać kopystką, dodać aromat.
    21. Wymieszać 30 s/obr. 5.
    22. Powstały krem wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim blatem. Umyć naczynie miksujące.
  6. Polewa czekoladowa
  7. 23. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę.
    24. Rozdrobnić 5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
    25. Dodać masło.
    26. Podgrzewać 4 min/70°C/obr. 2.
    27. Powstałą polewą polać karpatkę. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
    28. Podawać po schłodzeniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Karpatka z polewą czekoladową.

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 1, 2024 at 04:45

    Wow, great article. I want to write like this too - taking the time and actual effort to create a good article...Spanish dictionary but I put things off so much and never seem to get started. Thanks though. Temple run 3

  • grudnia 20, 2022 at 11:33
    5.0

    Now tetris with your friends in this super fun puzzle game


    Players drop tetrimino pieces into the Matrix tower. You know what to do. Another piece is up. Turn. Rotate again. Move and drop it… Score points by completing horizontal lines and race to complete special challenges on achievement cards for bonus points! Place specific pieces to match the symbols on your Matrix tower to earn more coins. Who will overcome the championship?!

Are you sure to delete this comment ?