3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Karpatka z polewą czekoladową.


Wydrukuj:
4

Składniki

21 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 250 g wody
  • 125 g masła lub margaryny Kasia
  • 140 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń

  • 500 g mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Masa budyniowa

  • 160 g cukru
  • 125 g masła
  • 3-5 kropli aromatu rumowego lub arakowego
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkie czekolady, o zawartości min. 50% kakao
  • 50 g masła
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło lub margarynę Kasię
    2. Gotować 4 min/100°C/obr. 2.
    3. Dodać mąkę,
    4. Wymieszać 30 s/obr. 3. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do całkowitego ostudzenia (min. 1 godz.).
    5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
    6. Zawartość naczynia miksującego wymieszać 1 min 10 s/obr. 3, w tym czasie stopniowo dodawać jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
    7. Dodać proszek do pieczenia.
    8. Wymieszać 15 s/obr. 3.
    9. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Połowę ciasta wyłożyć do formy i rozprowadzić na dnie za pomocą łyżki. Piec ok. 20-25 min (200°C), aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
    10. Upieczone ciasto delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia.
    11. Formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Drugą połowę ciasta wyłożyć do formy i rozprowadzić za pomocą łyżki. Piec ok. 20-25 min (200°C), aż ciasto będzie miało złoty kolor.
    12. Upieczony drugi blat ciasta delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia.
  2. Budyń
  3. 13. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtko.
    14. Wymieszać 10 s/obr. 5 (żeby nie było grudek).
    15. Gotować 10-12 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do miski, odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 1,5 godz.).
  4. Masa budyniowa
  5. 16. Do naczynia miksującego wsypać cukier.
    17. Zmielić 15 s/obr. 10.
    18. Zgarnąć cukier puder kopystką na dno naczynia, włożyć masło i cukier waniliowy.
    19. Wymieszać 1 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie wymieszać 3 min/obr. 2.5, w tym czasie stopniowo dodawać po łyżce ostudzony budyń przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
    20. Masę przemieszać kopystką, dodać aromat.
    21. Wymieszać 30 s/obr. 5.
    22. Powstały krem wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim blatem. Umyć naczynie miksujące.
  6. Polewa czekoladowa
  7. 23. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę.
    24. Rozdrobnić 5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
    25. Dodać masło.
    26. Podgrzewać 4 min/70°C/obr. 2.
    27. Powstałą polewą polać karpatkę. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
    28. Podawać po schłodzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy