3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Karpatka z kremem jajecznym.


Wydrukuj:
4

Składniki

  • Ciasto :
  • 200 g mąki
  • 90 g masła
  • 2 1/2 MT wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • Krem :
  • 1/2 mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 MT kremu jajecznego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 6
    50min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wodę z masłem i solą zagotować - 5 min/varoma/obrGentle stir setting, wsypać mąkę i ucierać - 1 min/obr3, ostudzić, do zimnego ciasta wbić jajka i ucierać aż zrobi się jednolita masa - 2min 30 sek/obr3, zrobioną masę rozłożyć na dwie równe blaszki i piec 30 min/ temp.250.

    Do naczynia miksującego : założyć motylek i dać wszystkie produkty na krem wg kolejności oprócz kremu jajecznego i tłuszczu, ustawić 8 min/temp.100/obr2.

    Do naczynia dać masło lub margaryne utrzeć 30 sek/obr 3, założyć motylek zamknąć pokrywe ustawić 2 min/obr 3 i przy pracującym TM dodawać przestudzony krem budyniowy. Kopystką zebrać ze ścianek masę, założyć pokrywe ustawić 1 min/obr 3 i przez komin wlać krem jajeczny.

    Zimne blaty przełożyć kremem budyniowym,wierzch posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Można zrobić masę czekoladowa

    Zgłoszony przez Żelka76 na września 29, 2016 at 22:47.

    Można zrobić masę czekoladowa dodając zamiast likieru jajecznego rozpuszczona (wystudzony) gorzka czekoladę. Zamiast 250 gram masła dodałam 150 gram. Pysznosci.....

    Jesli chodzi o masę adwokatowa to dodałam większa ilośc adwokatu i troszkę więcej maki. Wyszła także pyszna. 

    Wlasnie upiekłam dwie wersje, dla dorosłych i dla dzieci, żeby nikt nie był pokrzywdzony....

    Monika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakie wielkości blaszek?

    Zgłoszony przez Żelka76 na września 29, 2016 at 16:08.

    Jakie wielkości blaszek?

    Monika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Na pewno wytworniejsza:) 

    Zgłoszony przez Barbara Kapuścińska na maja 6, 2011 at 15:36.

     Na pewno wytworniejszatmrc_emoticons.)  niż zwykła karpatka, pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • serdecznie dziekuje:) zrobie

    Zgłoszony przez marta22 na maja 6, 2011 at 12:27.

    serdecznie dziekujetmrc_emoticons.) zrobie ciasto na weekend,napewno bedzie pyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •     W Książce Dobre gotowanie

    Zgłoszony przez Barbara Kapuścińska na maja 5, 2011 at 20:10.

        W Książce Dobre gotowanie to krem jajeczny a w Radość gotowania to likier jajeczny- obydwa są bardzo smaczne i gęste, pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy to jest krem czy likier

    Zgłoszony przez marta22 na maja 5, 2011 at 13:55.

    czy to jest krem czy likier jajeczny?dziekujetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Z książki Dobre Gotowanie,

    Zgłoszony przez Barbara Kapuścińska na maja 4, 2011 at 10:10.

     Z książki Dobre Gotowanie, nie chcę się powtarzać ale jeśli trzeba to napiszę,pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  1/2 l mleka

    Zgłoszony przez Barbara Kapuścińska na maja 4, 2011 at 10:04.

     1/2 l mleka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak zrobic krem jajeczny?

    Zgłoszony przez agatal na kwietnia 27, 2011 at 10:24.

    Jak zrobic krem jajeczny?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam, a ile mleka??

    Zgłoszony przez ewemar na kwietnia 27, 2011 at 10:11.

    Przepraszam, a ile mleka?? Jest tylko podane 1/2.....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze