 
                                            
                                    Składniki
- Ciasto :
- 200 g mąki
- 90 g masła
- 2 1/2 MT wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- Krem :
- 1/2 mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 MT kremu jajecznego
- 250 gmasła lub margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wodę z masłem i solą zagotować - 5 min/varoma/obr  "Mieszanie" , wsypać mąkę i ucierać - 1 min/obr3, ostudzić, do zimnego ciasta wbić jajka i ucierać aż zrobi się jednolita masa - 2min 30 sek/obr3, zrobioną masę rozłożyć na dwie równe blaszki i piec 30 min/ temp.250. "Mieszanie" , wsypać mąkę i ucierać - 1 min/obr3, ostudzić, do zimnego ciasta wbić jajka i ucierać aż zrobi się jednolita masa - 2min 30 sek/obr3, zrobioną masę rozłożyć na dwie równe blaszki i piec 30 min/ temp.250.- Do naczynia miksującego : założyć motylek i dać wszystkie produkty na krem wg kolejności oprócz kremu jajecznego i tłuszczu, ustawić 8 min/temp.100/obr2. - Do naczynia dać masło lub margaryne utrzeć 30 sek/obr 3, założyć motylek zamknąć pokrywe ustawić 2 min/obr 3 i przy pracującym TM dodawać przestudzony krem budyniowy. Kopystką zebrać ze ścianek masę, założyć pokrywe ustawić 1 min/obr 3 i przez komin wlać krem jajeczny. - Zimne blaty przełożyć kremem budyniowym,wierzch posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym. 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
tez o to pytam co to krem jajecznyMożna zrobić masę czekoladowa dodając zamiast likieru jajecznego rozpuszczona (wystudzony) gorzka czekoladę. Zamiast 250 gram masła dodałam 150 gram. Pysznosci.....
Jesli chodzi o masę adwokatowa to dodałam większa ilośc adwokatu i troszkę więcej maki. Wyszła także pyszna.
Wlasnie upiekłam dwie wersje, dla dorosłych i dla dzieci, żeby nikt nie był pokrzywdzony....
Jakie wielkości blaszek?
Na pewno wytworniejsza niż zwykła karpatka, pozdrawiam
  niż zwykła karpatka, pozdrawiam 
 
serdecznie dziekuje zrobie ciasto na weekend,napewno bedzie pyszne.
 zrobie ciasto na weekend,napewno bedzie pyszne.
W Książce Dobre gotowanie to krem jajeczny a w Radość gotowania to likier jajeczny- obydwa są bardzo smaczne i gęste, pozdrawiam
czy to jest krem czy likier jajeczny?dziekuje 
 
Z książki Dobre Gotowanie, nie chcę się powtarzać ale jeśli trzeba to napiszę,pozdrawiam.
1/2 l mleka 
 
Jak zrobic krem jajeczny?