3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jagodzianki.


Wydrukuj:
4

Składniki

45 porcja/porcje/porcji

Jagodzianki.

  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 90 g masła, niesolonego
  • 60 g smalcu
  • 30 g oleju
  • 150 g cukru trzcinowego, dodatkowo trochę do jagód
  • 1 cukier waniliowy, lub 1 łyżka zrobionego w TM
  • 60 g świeżych drożdży
  • 180 g mleka bez laktozy
  • 560 g mąki orkiszowej
  • 1-2 szczypty soli, drobnej
  • 500 g jagód, świeżych, lub mrożonych
  • mąka ziemniaczana do posypania jagód
  • dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek
  • kruszonka do posypania jagodzianek
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto.
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć po kolei: jajka + żółtka + masło + smalec + olej + cukier + drożdże + mleko.
    Podgrzewacz 4 min/50 st.C/obr.4

    2. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać 3 min/interwał.

    3. Ciasto wyjąć na stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3cm.
    Wyciąć szklanką /lub foremką do wycinania ciastek/ krążki o śr.5 cm ok 45 sztuk .

    4. Jagody wsypać do miseczki, opruszyć mąką ziemniaczaną.

    5. Każdy krążek rozgnieść na płasko i nakładać 1 łyżeczkę przygotowanych jagód oraz pół łyżeczki cukru.
    Bułeczki zlepiamy, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką./przepis w książce "Radość gotowania"/

    6.Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
    do 160 st.C i pieczemy 15 min.

    Wyjmujemy i Smacznego.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jagodzianki są malutkie, tak jak na zdjęciu.
Są bardziej pracochłonneniż duże jagodzianki.
Przepis może być wykonany w TM5


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy