3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jabłuszkowiec z cynamonową kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • masło do wysmarowania formy
  • 240 g biszkoptów (2opakowania)
  • 55 g masła
  • 140 g cukru
  • 1 jajo kurze
  • czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 180 g śmietany gęstej 18% (mały kubek)
  • 45 g mąki
  • 1000 g kwaśnych jabłek(po obraniu i wydrążeniu 750 g)

kruszonkę

  • 125 g zimnego masła
  • 130 g mąki krupczatki
  • 120 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy biszkoty 1 paczkę i mielimy 5 sek./obr.6. Przekładamy je do innego naczynia i mielimy drugą paczkę również 5 sek./obr.6. Łączymy obie części dodajemy 55g masła i mieszamy 20 sek./obr.4.

    2. Tortownicę smarujemy masłem i rozkładamy powstałe ciasto na spodzie i bokach, lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty ciasta.

    3. Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy wkładamy do naczynia miksującego i siekamy 3 sek./obr.5. Przekładamy do innego naczynia.

    4. Do Closed lid wkładamy cukier, jajko, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę mieszamy 40 sek./obr.4. Dodajemy jabłka mieszamy 20 sek./Counter-clockwise operation/ obr.4. 

    5. Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy zimne masło, mąkę krupczatkę, cukier i cynamon 10 sek./obr.6. Ja kruszonkę wyrobiłam ręcznie. Jeśli chcemy w TM to wylewamy masę jabłkową na ciasto, myjemy naczynie i robimy kruszonkę.

    6. Wyjmuje tortownicę z lodówki na ciasto wylewamy masę jabłkową, posypujemy kruszonką.

    7. Pieczemy ok.1 godz. w 200 stopniach w zależności od piekarnika. Ja piekłam 50 minut pieczenie od dołu w 200 stopniach potem 20 minut na wentylatorze w 190 stopniach.

    SMACZNEGO!!!!

10
11

Porady

Można zmniejszyć troszkę ilość cukru w masie jabłkowej i kruszonce, u mnie ciasto wyszło dość słodkie.


Ogólnie warto spróbować tmrc_emoticons.-)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Kamcia771 napisał: Ja użyłam

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 25, 2012 at 22:35.

    Kamcia771


    Ja użyłam Biszkopty Petitki firmy LU. Uważam je za najlepsze tmrc_emoticons.-) Pozdrawiam!!!



    Dzieki Big Smile  Tak myslalam, ale wolalam, bys mi potwierdzila Big Smile Big Smile Zeby czegos nie sknocic tmrc_emoticons.;) Petitki sa u nas, fajnie Big Smile Big Smile  Jeszcze raz dziekuje Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto dodane do ulubionych.

    Zgłoszony przez Kocica na października 25, 2012 at 22:01.

    Ciasto dodane do ulubionych. Jutro wieczorem wiem już co będe robić :P

    Jestem Agata tmrc_emoticons.)

    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja użyłam Biszkopty Petitki

    Zgłoszony przez Kamcia771 na października 25, 2012 at 20:51.

    Ja użyłam Biszkopty Petitki firmy LU. Uważam je za najlepsze tmrc_emoticons.-) Pozdrawiam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kamciu superrrrrrr ciasto i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 25, 2012 at 18:45.

    Cooking 7Kamciu superrrrrrr ciasto i szybko się robi tmrc_emoticons.) Pozdrawiam serdecznie Cooking 7 Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trzeba dzialac :bigsmile: 

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 25, 2012 at 11:40.

    Trzeba dzialac Big Smile  Skladniki sa pycha, wiec i ciasto musi byc tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  No i z jablkami tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p


    Ps. a jakie to maja byc biszkopty?

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Smakowicie wygląda,już

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 25, 2012 at 06:17.

    tmrc_emoticons.)Smakowicie wygląda,już dodane do kolekcji ,jabłka są ,trzeba Cooking 1 upiec.Pozdrawiam Party

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie przepis mi umknął,

    Zgłoszony przez magi1 na października 23, 2012 at 17:33.

    Faktycznie przepis mi umknął, ale już dodalam do wypróbowania tmrc_emoticons.D ciacho wyglada smakowicie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jabłuszkowiec wytypowany na

    Zgłoszony przez Mixi na października 23, 2012 at 09:34.

    Jabłuszkowiec wytypowany na czwartkowy przepis dnia: taki pomysł nie może przejść bez echa tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakoś zostało zagubione

    Zgłoszony przez Kamcia771 na października 22, 2012 at 22:37.

    Jakoś zostało zagubione pośród innych przepisów. Cieszę się, że smakuje ciacho. Cooking 7 Pozdrawiam!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię to ciacho już drugi

    Zgłoszony przez fordka na października 17, 2012 at 22:08.

    Robię to ciacho już drugi raz. Jest super! Nie wiem dlaczego przeszło tu bez echa... Ilość cukru znacznie zmniejszyłam, bo ogólnie wolę mniej słodkie. Polecam! Kto spróbuje nie będzie żałował Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze