3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jabłecznik


Wydrukuj:
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 200 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowania cukru wanilinowego
  • 80 g cukru

Masa jabłkowa

  • 1500 g jabłek, winnych, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki (ok. 1800g przed obraniem)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego, plus dodatkowa porcja do posypania
  • 40 g cukru
  • 3 łyżki bułki tartej

Piana białkowa

  • 4 białka
  • 1 szczypty soli
  • 180 g cukru
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180C.
  2. Do naczynia miksującego wsypać 180g cukru, zemleć na cukier puder Wolne gotowanie10s/Miksowanieobr.10, przełożyć do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wymieszać przy pomocy kopystki Wolne gotowanie40s/Miksowanieobr.5. Ciasto podzielić na 2 części - jedną wiekszą, ok. 500g, i mniejszą, wynikową. Większą cześć ciasta rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni i wyłożyć na natłuszczoną blachę o wymiarach ok. 40 x 24 x 6 cm, ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp. 180C. Drugą cześć ciasta zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć połowę obranych jabłek, rozdrobnić Wolne gotowanie4-5s/Miksowanieobr.4, przełożyć do innego naczynia. Drugą połowę jabłek rozdrobnić w ten sam sposób.
  5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć całość rozdrobnionych jabłek. Dodać cynamon i cukier, poddusić Wolne gotowanie10min/Podgrzewanie80C/Miksowanieobr.2, przełożyć do innego naczynia, ewentualnie odlać nadmiar soku. Zdjąć motylek. Umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie mogą być tluste ani mokre).
  6. Upieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie jabłka, posypać cynamonem.
  7. Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać białka ze szczyptą soli, ubijać Wolne gotowanie4min/Miksowanieobr.3, po upływie ok. 1,5 minuty stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie wcześniej przygotowany cukier puder. Ubitą pianę rozprowadzić równomiernie na jabłkach. Pozostałą cześć ciasta wyjąc z zamrażarki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto.
  8. Wstawić do piekarnika, piec ok. 45 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do jabłek można dodać więcej lub mniej cukru według uznania, w zależności od tego, jak słodkie są owoce.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy