Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
jabłecznik
- 500 g mąka pszenna razowa
- 200 g tłuszczu, 180 g masła + 20 g smalcu
- 3 jajka surowe
- 150 g cukru
- 15 g proszek do pieczenia
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- 1500 g jabłka kwaśne
- 1 szczypty soli
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- do naczynia miksującego włożyć mąkę , tłuszcz, cukier, szcypte soli, proszek do pieczenia wymieszać 4 sek/Obr.10.
- Do naczynia włożyć 2 jajka + żółtko, śmietanę i wyrobić 1.30 min/ interwał. Pozostałe białko zostawic do posmarowania ciasta.
- Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części mniejsza ok. 350 g. Większą cześć ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszkę (25cmx40cm) do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia – wstawić na 30 min do lodówki.
- Obrać jabłka podzielić na ćwiartki i pokroić w termomixie w dwóch porcjach 4 sek/Obr.4 ,dodać cukier i cynamon do smaku i wyłożyć na blaszkę nakładając na jabłka rozwałkowaną drugą cześć ciasta. Nałożone ciasto nakłuć widelcem kilkanaście razy w różnych miejscach i posmarować białkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200⁰C ok. 40 min.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNapewna świetny jablecznik
Napewna świetny jablecznik
Bardzo dobry:)
Bardzo dobry