3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jabłecznik Maćka


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

jabłecznik

  • 500 g mąka pszenna razowa
  • 200 g tłuszczu, 180 g masła + 20 g smalcu
  • 3 jajka surowe
  • 150 g cukru
  • 15 g proszek do pieczenia
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1500 g jabłka kwaśne
  • 1 szczypty soli
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1.  do naczynia miksującego włożyć mąkę , tłuszcz, cukier, szcypte soli, proszek do pieczenia wymieszać 4 sek/Obr.10.

    2. Do naczynia włożyć 2 jajka + żółtko, śmietanę i wyrobić 1.30 min/ interwał. Pozostałe białko zostawic do posmarowania ciasta.

    3. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części mniejsza ok. 350 g. Większą cześć ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszkę (25cmx40cm) do pieczenia  wyłożoną papierem do pieczenia – wstawić na 30 min do lodówki.

    4. Obrać jabłka podzielić na ćwiartki i pokroić w termomixie w dwóch porcjach  4 sek/Obr.4 ,dodać cukier i cynamon do smaku i wyłożyć  na blaszkę nakładając na jabłka rozwałkowaną drugą cześć ciasta. Nałożone ciasto nakłuć widelcem kilkanaście razy w różnych miejscach i posmarować białkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec  w temperaturze 200⁰C ok. 40 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz