3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Idealne ciasto drożdżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 80 gramów drożdży świeżych + 10g cukru
  • 225 gramów mleka 3,2%
  • 110 gramów cukru
  • 2 opakowania cukier waniliowy lub wanilinowy
  • 150 gramów masła
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 600 gramów mąki typ 550 lub 500
  • 200 gramów rodzynki sułtańskie

Kruszonka

  • 100 gramów mąki pszennej typ 550 lub 500
  • 75 gramów cukru
  • 75 gramów masła (zimne)
  • 6
    45min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Składniki (oprócz masła na kruszonkę) powinny być w temperaturze pokojowej.
    Porcja ciasta nadaje się na jedną dużą, podłużną formę 34 cm lub trzy mniejsze, podłużne foremki 21 cm.
  2. Drożdże, 10 g cukru oraz mleko wlej do jednego naczynia. Odstaw na 15 minut.
  3. Wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki włóż do naczynia. Rozdziel jedno jajko - żółtko dodaj do ciasta, a białko odstaw, posłuży do posmarowania ciasta przed pieczeniem.
    Mieszanie 2 minuty, 50 stopni, obroty 2.
  4. Dodaj mąkę oraz rodzynki.
    Ciasto 4 minuty, tryb interwał.
  5. Przełóż masę do miski i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  6. Do naczynia włóż składniki na kruszonkę.
    Mieszanie15 sekund, obroty 6.
    Wstaw do lodówki.
  7. Wysmaruj formę obficie masłem.
    Przełóż ciasto do formy lub foremek. Posmaruj białkiem.
    Posyp kruszonką.
  8. Wstaw formę lub foremki z ciastem do zimnego pierkarnika.
    Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni, góra dół bez termoobiegu.
  9. Po zakończeniu pieczenia otwórz piekarnik i pozwój mu lekko przestygnąć.
  10. Lekko przestudzone ciasto wyjmij z formy i połóż na kratce.
    Dzięki temu równomiernie wystygnie i nie "spoci" się od spodu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz