thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 01/04/14
zmieniono dnia: 03/09/17

Składniki

na nadzienie

  • nutella, ewentualnie
  • gotowa masa krówkowa (kajmak)

  • 40 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko całe
  • 1 łyżeczka cukry waniliowego
  • 1,5 MT mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 2 min/temp. 50 stopni/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można krócej ale trzeba dodać więcej drożdży ok 30 g). Następnie ponownie wyrobić ciasto dodając ekstrakt z wanilii czas 1 minuta/poz. Thermomix/Interwał.


    Ciasto dzielimy na 4 części, z każdą część wałkujemy w okrąg. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i już nie smarujemy nutellą. Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie jak poniżej wykręcamy do wewnątrz dwa kawałki i końce lekko podwijamy.


    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut, góra-dół.


     


    Tutaj inspiracja 


    //www.handimania.com/cooking/braided-nutella-star-bread.html


     

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Tutaj filmik pomocniczy jak zwijać gwiazdę 

//www.handimania.com/cooking/braided-nutella-star-bread.html

 Ja skręcam dwa razy tmrc_emoticons.)

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gwiazda wśród wypieków

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 29, 2020 at 22:11

    super smak, super się prezentuje i super przepis bo zawsze wychodzi
    Robiłam z kajmakiem, a do ciasta dodałam sporo ekstraktu z pomarańczy by przełamać słodycz kajmaku. Wyszło rewelacyjne w smaku. Zachowałam 1 kawałek i nawet czwartego dnia ciasto się nie zmieniło. Szczerze polecam

    Gwiazda betlejemskaGwiazda betlejemska

  • kwietnia 11, 2019 at 20:32

    Szkoda że nie można dać 10 gwiazdek
    Dla mnie rewelacja z nutellą makiem ze wszystkim. Dość szybkie proste a wygląda cudnie.

  • grudnia 2, 2018 at 18:00

    Moją gwiazda poraża wyglądem i jeszcze lepiej smakujeBig Smile wypróbowałam przed świętami czy aby mi wyjdzie? 😋ale jest rewelacyjna, na święta zrobię z makiem!!!

  • sierpnia 21, 2018 at 21:16

    Pycha zniknęła nim zdążyła ostygnąć😋😋😋

  • marca 11, 2018 at 11:36
    5.0

    pyszna tmrc_emoticons.)

  • grudnia 29, 2017 at 17:51

    Zrobiłam z masą kajmakową z okazji ur do pracy. Wszyscy byli zachwyceni ! Zniknęło w przeciągu 20 min. Tanie i proste, polecam! tmrc_emoticons.)

  • listopada 7, 2017 at 11:45

    Ja dałam 30 g drożdży, a żeby ciasto szybciej wyrosło przełożyłam je do miski, przykryłam ścierką i wstawiłam do nagrzanego do 50°C piekarnika, po czym wyłączyłam grzanie zostawiając samo światło. 30 minut później ciasto było wyrośnięte i mogłam działać z moją gwiazdą. Super przepis. PolecamBig Smile

  • kwietnia 25, 2017 at 20:39

    REWELACJA! Robiłam je już kilka razy, za każdym razem zachwyca wyglądem i smakiem, dziękuję za przepis.

  • stycznia 25, 2017 at 23:26

    Smaczne, ale inne drozdzowki smakuja mi bardziej...

  • grudnia 26, 2016 at 14:47

    Swietne ciasto, super konsystencja do krojenia i wywijania.

    polecam z masa makowa zamiast nutelli

    i koniecznie juz upieczone trzymac pod wilgotna szmatka bo szybko wysycha.